INFOGRAFIC | Consilier prezidențial pe probleme energetice: „Moldovenii sunt jecmăniți de cartelul petroliștilor, cu binecuvântarea pasivă a două agenții controlate de oamenii socialiștilor”

  • 18 Februarie 2021 15:30
INFOGRAFIC | Consilier prezidențial pe probleme energetice: „Moldovenii sunt jecmăniți de cartelul petroliștilor, cu binecuvântarea pasivă a două agenții controlate de oamenii socialiștilor”

Consilierul prezidențial pe probleme energetice, Sergiu Tofilat, critică ANRE și Consiliul Concurenței pentru că nu a intervenit în problema prețurilor la carburanți.

Moldovenii sunt jecmăniți de cartelul petroliștilor, cu binecuvântarea pasivă a două agenții controlate de oamenii socialiștilor. ANRE și Consiliul Concurenței au suficiente atribuții să verifice prețurile și să sancționeze înțelegerile de cartel”, a scris Sergiu Tofilat pe pagina sa Facebook.

El a publicat două grafice care arată profiturile companiilor petroliere în anul de criză 2020.

În timp ce, datorită reducerii cererii globale în perioada pandemiei, prețul de la rafinării a scăzut enorm, petroliștii moldoveni nu au observat aceste schimbări de preț. Le-au redus mai mult de ochii lumii. Acum, că prețul la petrol crește pe plan global, petroliștii repejor au majorat prețurile: patru scumpiri în lanț doar în ultimele 2 luni, inclusiv două scumpiri simțitoare în această săptămână.

La solicitarea Președinției de a face clarificări privind înțelegerile de cartel din domeniu, răspunsul Consiliului Concurenței este că „a urmărit timp de 1 an și 11 luni (!) dinamica modificării prețurilor la produsele petroliere, pentru a depista dacă există semne de acțiuni coordonate”. În timp ce Consiliul Concurenței împreună cu ANRE urmăresc, oamenii simpli plătesc. Și plătim cu toții pentru că acest suprapreț se reflectă în prețurile la toate produsele de consum”, a comentat expertul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău