INFOGRAFIC | Cinci ani de regim liberalizat de vize cu UE - „Cea mai mare realizare a autorităților de la Chișinău”

  • 26 Aprilie 2019 13:48
INFOGRAFIC | Cinci ani de regim liberalizat de vize cu UE - „Cea mai mare realizare a autorităților de la Chișinău”

Pe 28 aprilie, se împlinesc cinci ani de când cetățenii Republicii Moldova beneficiază de regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. În această perioadă, aproape 2 milioane de cetățeni au traversat liber spațiul comunitar. Unii experți spun că regimul liberalizat de vize este cea mai mare realizare a autorităților de la Chișinău din ultimii ani, relatează Radio Chișinău.

Din aprilie 2014, de când țara noastră beneficiază de regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, peste două milioane de cetățeni au traversat frontierele R. Moldova de peste 6 milioane de ori. Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, în această perioadă au crescut și solicitările de pașapoarte biometrice din partea persoanelor cu viză de domiciliu în regiunea transnistreană. Specialiștii în economie consideră că simplificarea procedurii de circulație pe teritoriul Uniunii Europene a adus numeroase beneficii R.Moldova. Expertul Veaceslav Ioniță de la IDIS „Viitorul” crede că astfel a fost facilitată și modalitatea de a călători către state care nu fac parte din Uniunea Europeană.

„Cetățenii R. Moldova au obținut astfel un drept fundamental, cel de liberă circulație, pe care îl au toți cetățenii europeni. Odată cu regimul liberalizat de vize cu UE, foarte multe țări din afara spațiului european au oferit R. Moldova același drept, ce a circula fără vize, de exemplu Columbia. Prin acest regim, Uniunea Europeană într-un fel ne-a dat certificat de calificare(…) Din punct vedere economic, în cazul achitărilor cu cardul efectuate de către cetățenii moldoveni în afara țării, observăm că cifrele au crescut cu câteva sute de milioane de lei anual, iar peste maxim doi ani vom avea zece miliarde de lei achitări anuale peste hotare”.

Fostul ministru de externe, Iulian Groza, consideră că regimul liberalizat de vize a oferit mai multă mobilitate cetățenilor moldoveni.

„Un alt rezultat, care este vizibil și pe care cetățenii R. Moldova l-au simțit și îl simt este faptul că de cinci ani călătorim liber în UE. Mai multe jumătate dintre cetățenii R. Moldova au reușit să călătorească în spațiul european, uneori chiar de 5 sau 6 ori. Asta înseamnă o mobilitate mai bună, mai multe oportunități pentru tineret, pentru oameni de afaceri”.

Amintim că zilele trecute secretarul de stat pentru Integrare Europeană din cadrul Ministerului de Externe, Daniela Morari, a declarat că pentru R.Moldova nu există riscul de a deveni subiect în cazul unei eventuale suspendări a regimului liberalizat de vize cu UE.

Legat de îngrijorările privind o eventuală abolire a regimului liberalizat de vize, vehiculată în contextul incertitudinilor privind orientarea geopolitică a viitoarei guvernări, Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a declarat într-un interviu pentru IPN că „aceasta este o întrebare pentru viitoarea guvernare” și ține de felul în care autoritățile R.Moldova vor îndeplini prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

INFOGRAFIC | Cinci ani de regim liberalizat de vize cu UE - „Cea mai mare realizare a autorităților de la Chișinău”

sursa infografic: mfa.gov.md

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău