Inflația mare la produsele alimentare trebuie să pună autoritățile pe gânduri, expert
-
10 Februarie 2022 16:40
Ultimele date disponibile, pe luna decembrie a anului trecut, privind inflația în Europa arată că în Republica Moldova rata totală a inflației este de 13,9%, în timp ce rata inflației la produsele alimentare este de 17,46%. Datele au fost publicate de site-ul Trading Economics. Este o creștere substanțială față de indicatorii din decembrie 2020. „Vedem o inflație mare la produsele alimentare, ceea ce este paradoxal, pentru că Republica Moldova este o țară agrară”, a comentat pentru IPN Viorel Gîrbu, expert economic. Inflația la produsele alimentare este mai mare ca în sectorul energetic. Este un lucru care trebuie să pună pe gânduri autoritățile.
Acest lucru se întâmplă în Republica Moldova nu de azi, de ieri. Fenomenul se atestă o perioadă mai lungă de timp. „Cel puțin de patru ani de zile creșterea inflației este determinată de creșterea prețurilor la produsele alimentare. De aceea, trebuie să vedem unde sunt disfuncționalitățile. Concluzia pe care poți să o faci este că nu există competiție. Piața nu este suficient de elastică, nu se adaptează rapid. Asta face ca prețurile să crească mult în anumite perioade de timp”, a explicat Viorel Gîrbu.
În opinia expertului, autoritățile de stat ale Republicii Moldova trebuie să se clarifice în privința faptului ce se întâmplă pe piața produselor alimentare, care sunt agenții economici, care sunt problemele pe care le întâmpină. „Autoritățile trebuie să găsească răspuns la întrebarea: de ce prețurile cresc de la o lună la alta”, a menționat Viorel Gîrbu.
Introducerea unor măsuri protecționiste, prin limitarea importurilor în vederea susținerii producătorului autohton, reprezintă „un instrument care nu poate fi folosit exclusiv”. „Autoritățile trebuie să chibzuiască, să evalueze, să vadă în ce măsură îl pot folosi. Aici trebuie să vii cu abordări foarte nuanțate și foarte fine. În principiu, este îndreptățită utilizarea protecționismului. Dar nu exclusiv. Nu blochezi frontiera și zici că îi protejăm pe ai noștri. Trebuie să vii cu o strategie, cu un plan, să știi ce protejezi, cum faci această activitate – pe durata stresului prin care trecem acum sau ca politică de dezvoltare pe o anumită perioadă mai îndelungată, de exemplu, pentru cinci ani protejăm un sector, dar producătorii trebuie să vină cu o anumită performanță, să devină competitivi cu agenții economici străini”, a remarcat Viorel Gîrbu.
Cu referire la un pronostic privind indicatorii de inflație pentru lunile ianuarie și februarie ale anului curent, Viorel Gîrbu a menționat că „situația rămâne să fie gravă”. „Am avut o creștere de 50% a prețului la gazele naturale. Acest lucru se va reflecta în indicele inflației la produsele industriale. Prețurile la produsele industriale vor crește. La produsele alimentare de asemenea prețurile vor continua să crească”, a specificat expertul economic.