Inflația de bază va scădea până la sfârșitul anului curent

  • 13 Noiembrie 2020 18:11
Inflația de bază va scădea până la sfârșitul anului curent

Inflația de bază va scădea până la sfârșitul anului curent, însă va crește spre sfârșitul perioadei de prognoză – anul 2022. Scăderea inflației de bază este condiționată de presiunile dezinflaționiste din partea cererii agregate interne. Traiectoria ulterioară a inflației de bază va fi condiționată în mare parte de ajustarea accizelor în anul 2021 și 2022. Constatările se conțin Raportul asupra inflației nr. 4, noiembrie 2020, prezentat de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, transmite IPN.

Guvernatorul a menționat că ritmul anual al prețurilor produselor alimentare va descrește nesemnificativ în prima jumătate a perioadei de prognoză și va crește în a doua jumătate. Diminuarea ritmului anual al prețurilor produselor alimentare se va datora cererii agregate interne dezinflaționiste și diminuării anticipate a prețurilor produselor alimentare internaționale din anul viitor. Creșterea ulterioară va fi influențată de efectul produselor cu caracter puternic sezonier, recuperarea cererii agregate și ajustarea accizelor.

Ritmul anual al prețurilor reglementate se va diminua până la începutul anului viitor, ulterior sporind până spre finele perioadei de prognoză.

Ritmul anual al prețurilor la combustibili va manifesta o tendință ascendentă până la începutul anului 2022, inclusiv din cauza creșterii prețurilor internaționale la petrol și ajustarea accizelor.

 

În raport se mai menționează că rata anuală a inflației s-a micșorat până la 2,3% în luna septembrie 2020. Deplasarea ratei inflației sub nivelul inferior al coridorului poartă un caracter temporar și este cauzată de restricțiile COVID-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău