Inflația a scăzut puțin în ultimele luni din 2017, dar prețurile au crescut rapid, conform unui raport BNM

  • 06 Februarie 2018 17:22
Inflația a scăzut puțin în ultimele luni din 2017, dar prețurile au crescut rapid, conform unui raport BNM

Inflația anuală în Republica Moldova a scăzut în ultimele două luni ale anului 2017 cu 0,6%, potrivit raportului asupra inflației prezentat astăzi de Banca Națională a Moldovei. Menținerea ratei inflației la același nivel în lunile noiembrie și decembrie a fost determinată de creșterea rapidă a prețurilor la resursele energetice către sfârșitul anului trecut.

În același timp, inflația de bază s-a majorat de la 5 la 5,5 la sută, se mai arată în raportul BNM.

Traiectoria ascendentă a ratei anuale a inflației, care în 2017 a fost de trei ori mai mare decât în 2016, a fost determinată de mai mulți factori potrivit lui Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator al Băncii Naționale.

„Creșterea prețurilor la produsele alimentare (3,9%), a prețurilor reglementate (1,5%), inflația de bază (1,6%), prețul la combustibili (0,4%)”.

În luna decembrie a anului trecut, prețul la produsele alimentare a crescut cu peste 9 procente ca urmare a condițiilor agrometeorologice nefavorabile, dar și a unor șocuri sectoriale care au determinat creșterea prețului la carne și la alte produse importate, se mai arată în raport.

O evoluție pozitivă au avut-o transferurile bancare din străinătate datorate, potrivit raportului, unei creșteri economice în țările UE, precum și în Rusia. În decembrie, volumul transferurilor bancare a fost în creștere și a constituit 106 milioane de dolari, iar pe parcursul anului 2017 moldovenii stabiliți în străinătate au trimis în țară 1,2 miliarde de dolari.

O evoluție pozitivă a înregistrat și soldul creditelor în valuta națională care a crescut cu 0,3 la sută după doi ani de descreștere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău