Inflația a atins în SUA maximul ultimilor 40 de ani

  • 12 Aprilie 2022 17:10
Inflația a atins în SUA maximul ultimilor 40 de ani

Inflația a continuat să crească în ritm accelerat în luna martie în SUA, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, ceea ce crește șansele pentru o nouă majorare de dobândă din partea Rezervei Federale, transmite Reuters.

Datele privind indicele prețurilor de consum, publicate marți de Departamentul Muncii, arată că în luna martie comparativ cu luna februarie, prețurile au crescut cu 1,2%, cel mai mare salt înregistrat după luna septembrie 2005. În ritm anual, prețurile de consum au înregistrat un salt de 8,5%, cea mai mare creștere în ritm anual de după luna decembrie 1981. În plus, este pentru a șasea lună consecutiv când prețurile de consum în SUA înregistrează un salt anual de peste 6%, scrie Agerpres.

Departamentul Muncii a precizat că prețurile la benzină au crescut cu 18,3% comparativ cu luna februarie și au fost responsabile pentru mai mult de jumătate din inflație. Potrivit Asociației Americane pentru Automobile (AAA), prețul mediu la benzină a atins un maxim istoric de 4,33 dolari galonul (un galon este echivalent cu 3,785 litri) în luna martie. Chiar dacă benzina a fost principalul factor care a stat la baza inflației de luna trecută, prețurile la alimente și servicii au avut și ele o contribuție importantă.

Rusia este al doilea mare exportator mondial de țiței. SUA au interzis importurile de petrol, gaze lichefiate, gaze naturale și cărbune din Rusia ca parte a unui pachet mai amplu de sancțiuni impuse Moscovei după invadarea Ucrainei. Pe lângă scumpirea benzinei, războiul din Ucraina, care acum a intrat în cea de-a doua lună, a provocat și o creștere globală a prețurilor la alimente deoarece Rusia și Ucraina sunt mari exportatori de materii prime agricole precum grâu și ulei de floarea soarelui.

În luna martie, Banca Centrală a SUA a majorat dobânda de politică monetară cu 0,25%, prima majorare a costului creditului din ultimii trei ani. Mulți analiști cred că avansul inflației va determina Fed să adopte o nouă majorare a costului creditului, de data aceasta cu 0,50%, la reuniunea care va avea loc luna viitoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău