Infecții extrem de contagioase depistate pe teritoriul R.Moldova

  • 18 August 2017 12:50
Infecții extrem de contagioase depistate pe teritoriul R.Moldova

Patru cazuri de infecții extreme de periculoase au fost identificate pe teritoriul țării în perioada lunilor iulie – august curent de către specialiștii instituțiilor medico-sanitare publice. Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, două cazuri de tularemie au fost depistate în raionul Cahul și câte un caz suspect de leptospiroză în raionul Briceni și municipiul Chișinău, transmite IPN.

Tularemia și leptospiroza fac parte din grupa infecțiilor extrem de contagioase cu focalitate naturală – la care sursele de infecție sunt diferite rozătoare, precum și vectorii transmițători precum căpușele, țânțarii ce conviețuiesc în diferite biotopuri, unde accidental se pot molipsi și oamenii.

În raionul Cahul, tularemia a fost diagnosticată la un vânător și un pescar – ambii au pescuit în lunca Prutului, în regiunea stației de epurare a apelor reziduale. Prin anchetarea epidemiologică a fost constatat că persoanele afectate au observat prezența în apă a lipitorilor și țânțarilor, iar pescuind au suferit diferite leziuni ale membrelor inferioare și superioare – leziunile servind și posibila cale de pătrundere (contractare) a agentului cauzal al tularemiei.

Semnele clinice specifice ale tularemie au apărut peste cinci zile: slăbiciuni, frisoane, febră – 38-39oC; la un bolnav au apărut leziuni ale pielii localizate la picioare și mâini care ulterior s-au transformat în ulcere. Astfel, tularemia, forma ulcero-ganglionară a fost diagnosticată după semnele clinice specifice bolii și confirmată prin rezultate de laborator, iar după administrarea tratamentului respectiv bolnavii au fost externați în stare satisfăcătoare.

Tularemia este o boală infecțioasă, manifestată prin afectarea sistemului limfatic și formarea buboanelor la locul de pătrundere a microbului în organism, iar drept sursă de infecție pot fi diferite rozătoare, precum ondatrele, șobolanii de apă, șoarecii și iepurii. Transmiterea agentului cauzal al infecției se poate produce prin contactul direct cu aceste rozătoare, la scăldat, pescuit în bazine de apă neautorizate, folosirea apei și produselor alimentare contaminate de rozătoare, cărnii de iepure, ondatră prelucrată termic insuficient, la efectuarea diferitor lucrări de colectare, sortare a grăunțoaselor, legumelor, de asemenea prin mușcături de căpușe, tăuni, țânțari. Pronosticul acestei maladii frecvent este decesul bolnavului.

În mare măsură, măsurile de profilaxie a acestor maladii extrem de contagioase și periculoase pentru viața, sunt focusate pe asigurarea protecției bazinelor de apă de impurificări de la obiectivele animaliere, a surselor de apă potabilă și a alimentelor de accesul rozătoarelor etc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
24
Nori împrăștiați
Umiditate:78 %
Vint:5,66 m/s
Wed
25
Thu
25
Fri
27
Sat
26
Sun
23

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău