Infectarea cu COVID-19 "poate să nu ofere protecție împotriva noilor variante îngrijorătoare" (studiu)

  • 17 Iunie 2021 16:50
Infectarea cu COVID-19

Infectările anterioare cu COVID-19 ar putea să nu ofere protecție pe termen lung împotriva bolii, în special în cazul noilor variante care stârnesc îngrijorare, precum alfa (Marea Britanie) și beta (Africa de Sud), avertizează oamenii de știință, relatează DPA / PA Media joi.

Noi cercetări finanțate de guvernul britanic sugerează că la șase luni după contagierea cu noul coronavirus răspunsul sistemului imunitar în urma infectării pe cale naturală poate să varieze de la o persoană la alta.

Cercetătorii au declarat că aceste constatări, care nu au fost deocamdată evaluate de alți oameni de știință, subliniază cât de necesar este ca toate persoanele să se vaccineze pentru a beneficia de protecție maximă împotriva COVID-19, vaccinurile generând un răspuns imun mai mare comparativ cu infectarea pe cale naturală.

Autoarea cercetării, doctor Christina Dold de la Universitatea Oxford, a declarat: "Studiul nostru este una dintre cele mai cuprinzătoare analize ale răspunsului sistemului imunitar după COVID-19, atât la indivizi simptomatici, cât și asimptomatici.

"Am constatat că indivizii au prezentat răspunsuri imune foarte diferite de la unul la altul după COVID-19, în cazul unor persoane din ambele grupuri, simptomatice și asimptomatice, nefiind prezente dovezi ale memoriei sistemului imunitar la șase luni de la infectare sau chiar mai înainte", a adăugat ea.

"Îngrijorarea noastră este că aceste persoane pot fi expuse riscului de a contracta COVID-19 pentru a doua oară, mai ales în condițiile noilor variante circulante", a precizat Dold.

"Acest lucru înseamnă că este foarte important ca toată lumea să se vaccineze împotriva COVID când se ivește ocazia, chiar și atunci când există suspiciunea unei infectări anterioare cu COVID-19", a adăugat cercetătoarea.

La studiul "Pitch", finanțat de Departamentul de Sănătate și Asistență Socială (DHSC), au participat experți de la Universitatea Oxford, precum și din Liverpool, Sheffield, Newcastle și Birmingham, cu sprijinul Consorțiului de Imunologie la Coronavirus din Marea Britanie (UK-CIC).

În cadrul studiului, considerat unul dintre cele mai aprofundate asupra memoriei imunitare efectuat până în prezent, specialiștii au analizat modul în care sistemul de apărare al organismului răspunde la COVID-19. La cercetare au participat 78 de lucrători sanitari simptomatici sau asimptomatici. În plus, opt pacienți care au suferit forme grave de boală au fost incluși în studiu, pentru comparație.

Probe de sânge au fost prelevate lunar până la șase luni după infectare pentru a se examina diferite elemente ale răspunsului imunitar. Analizele au inclus examinarea anticorpilor, precum și a răspunsului celular, în cadrul căruia sunt implicate anumite celule ale sistemului imunitar, cunoscute sub numele de celule B și celule T.

Echipa a descoperit că persoanele care au prezentat puține dovezi, sau niciuna, ale memoriei imunitare la COVID-19 la șase luni după infectare nu erau capabile să neutralizeze variantele alfa și beta ale coronavirusului.

Acest lucru crește posibilitatea ca infectarea anterioară cu COVID-19 să nu asigure o protecție suficientă pentru a preveni reinfectarea cu aceste variante, au subliniat cercetătorii.

Ministrul Sănătății din Marea Britanie, James Bethell, a declarat: "Acest studiu influent tratează misterele imunității, iar învățămintele sunt clare. Aveți nevoie de două injectări pentru a vă proteja propria persoană și pe cei pe care îi iubiți. Lansez un apel către toți cei care sunt invitați să se vaccineze să facă un pas înainte și să ducă treaba la bun sfârșit, astfel încât să putem ieși cu toții din această situație".

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău