Inevitabilul s-a produs, prețul petrolului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 4 ani
-
09 Mai 2018 16:05
Prețul petrolului a crescut miercuri cu peste 3% atingând cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani și jumătate, după ce președintele Donald Trump a anunțat marți seara retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul și reluarea sancțiunilor americane împotriva Iranului care erau în vigoare înaintea acordului din 2015, transmite AGERPRES, preluat de MOLDPRES.
Miercuri, 9 mai, cotația barilului de țiței Brent a urcat până la 77,20 dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna noiembrie 2014. Cotația barilului de țiței U.S. light crude a crescut cu aproape 2,8% până la 70,96 dolari, în apropiere de maximele atinse la finele lui 2014.
„Cu siguranță exporturile de petrol iranian spre Asia și Europa vor scădea în acest an și în 2019 pe măsură ce unele state vor căuta surse alternative de aprovizionare pentru a evita să nemulțumească Washingtonul, iar sancțiunile vor începe să-și facă simțite efectele", a declarat pentru Reuters Sukrit Vijayakar, director la firma de consultanță energetică Trifecta.
Începând din 2016, Iranul a redevenit un important exportator mondial de petrol după suspendarea sancțiunilor internaționale ca urmare a acordului privind programul nuclear iranian astfel că în luna aprilie 2018 Iranul a exportat peste 2,6 milioane barili de petrol pe zi. Conform acestor date, Iranul este al treilea mare exportator de petrol din cadrul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), după Arabia Saudită și Irak.
Retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul presupune însă că Washingtonul va reintroduce sancțiuni împotriva Iranului după o perioadă de 180 de zile, exceptând situația în care până atunci se va ajunge la un alt acord.
Analiștii estimează că noile sancțiuni americane ar putea reduce livrările de petrol iranian cu 200.000 până la un milion de barili pe zi, urmând ca impactul să fie mai mare în 2019 având în vedere că sancțiunile au nevoie de timp pentru a fi impuse.
În încercarea de a calma îngrijorările, Arabia Saudită a informat miercuri că va colabora cu alți producători pentru a diminua impactul oricăror deficiențe în aprovizionarea cu petrol. Arabia Saudită, cel mai influent stat membru al OPEC, a fost în fruntea eforturilor adoptate începând din 2017 de marii producători de petrol pentru a susține prețurile prin reducerea producției.