Inegalități salariale la BBC. Șase prezentatori au acceptat reducerea câștigurilor

  • 27 Ianuarie 2018 08:05
Inegalități salariale la BBC. Șase prezentatori au acceptat reducerea câștigurilor

Serviciul public de radiodifuziune britanic BBC, prins în controversa inegalităților salariale dintre angajații bărbați și femei, a anunțat vineri că șase prezentatori bărbați au acceptat să își reducă remunerațiile, informează AFP.

''Le suntem recunoscători lui Huw Edwards, Nicky Campbell, John Humphrys, Jon Sopel, Nick Robinson și Jeremy Vine, care au acceptat să li se reducă remunerațiile'', a declarat un purtător de cuvânt al companiei. Acești jurnaliști și prezentatori de emisiuni câștigă toți între 200.000 și 750.000 lire pe an (228.000 și 858.000 de euro), precizează Digi24.

''Detaliile acestor schimbări rămân să fie discutate, iar BBC va purta discuții cu alți (jurnaliști) în timp util'', a adăugat purtătorul de cuvânt.

Prezentatorul matinalului de la BBC Radio 4, John Humprys, care câștigă între 600.000 și 650.000 lire pe an (respectiv între 687.000 și 744.000 de euro), a precizat că, în cazul lui, este vorba despre o alegere voluntară, așa cum este și în cazul altor jurnaliști.

''BBC este într-o poziție foarte-foarte diferită de cea în care se afla acum câțiva ani. În trecut, nu ne lipseau banii. Dar astăzi situația nu mai este aceeași. Și mi se pare că există mari diferențe salariale între noi'', a declarat prezentatorul, care a recunoscut că era ''foarte bine plătit la un moment dat''.

Editorul Amol Rajan a estimat la postul de radio BBC că aceste decizii individuale nu ''rezolvă problema generală'' a inegalităților în cadrul companiei.
''Este un prim pas, dar nu rezolvă problema fundamentală pentru femeile care lucrează la BBC și diferența de salarii în cadrul companiei'', a spus acesta.

Guvernul a salutat anunțul companiei audio-vizuale. ''Premierul a declarat că își dorește egalitate salarială la BBC'', a spus un purtător de cuvânt din Downing Street.

''Orice decizie a BBC pentru a lua în considerare această problemă este binevenită'', a adăugat acesta.
BBC a fost subiectul a numeroase critici după ce a fost constrâns, în iulie 2017, să dezvăluie salariile anuale ale persoanelor cu funcție de conducere și ale prezentatorilor vedete, scoțând la iveală salarii de până la 2,2 milioane de euro pentru un prezentator de radio, precum și diferențe semnificative între bărbați și femei care ocupă posturi echivalente.

La începutul lunii ianuarie, o femeie redactor-șef la BBC China și-a anunțat demisia pentru a denunța inegalitățile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:2,06 m/s
Tue
18
Wed
17
Thu
18
Fri
21
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău