Indonezia va trimite 210 tone de deșeuri înapoi în Australia

  • 09 Iulie 2019 15:20
Indonezia va trimite 210 tone de deșeuri înapoi în Australia

Autoritățile indoneziene au anunțat marți că 210 tone de deșeuri neconforme vor fi trimise înapoi în Australia, țara lor de origine, în contextul în care statele din Asia de Sud-Est își multiplică acest tip de operațiuni din dorința de a nu mai fi gropile de gunoi ale țărilor occidentale, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Opt containere, care conform documentației însoțitoare conțineau exclusiv hârtii reciclabile, au fost confiscate în Surabaya, al doilea oraș ca mărime din țară. Autoritățile indoneziene au descoperit în ele sticle de plastic, ambalaje, scutece uzate, deșeuri electronice și cutii de conserve, a indicat marți pentru AFP un purtător de cuvânt al serviciului vamal din provincia Java de Est.

În urma inspecției, Ministerul Mediului a recomandat ca aceste "deșeuri să fie reexportate", după cum se arată într-un comunicat.

Această decizie ''a fost luată pentru a proteja oamenii și mediul din Indonezia, în special din provincia Java de Est'', de deșeurile toxice și periculoase, a afirmat ministerul.

Exportatorul deșeurilor este compania australiană Oceanic Multitrading, în colaborare cu societatea indoneziană MDI, care fabrică hârtie și carton reciclat, au indicat autoritățile.

La jumătatea lunii iunie, Jakarta a trimis înapoi cinci containere cu deșeuri provenite din Statele Unite, mai multe state din Asia de Sud-Est declarând că nu doresc să servească drept groapa de gunoi a Occidentului. Alte 49 de containere sunt în așteptare pe insula indoneziană Batam și urmează să fie reexpediate în Statele Unite, Australia, Franța, Germania și Hong Kong.

În 2018, decizia Chinei de a stopa importul de deșeuri plastice provenite din numeroase zone ale lumii a provocat haos pe piața globală a reciclării obligând țările dezvoltate să caute noi destinații pentru deșeurile lor. De atunci, cantități uriașe de deșeuri au fost redirecționate către Asia de Sud-Est, unde capacitățile de de reciclare sunt limitate.

În luna mai, Malaezia a promis că va retrimite în țara de proveniență sute de tone de deșeuri plastice. La rândul său, Filipine a trimis înapoi în Canada 69 de containere cu deșeuri, ceea ce a provocat o dispută aprigă între cele două țări, amintește AFP.

Aproximativ 300 de milioane de tone de plastic sunt produse în fiecare an. O mare parte din acestea ajung în gropi de gunoi sau în mări și oceane, potrivit World Wide Fund for Nature (WWF).AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruț Bălu, editor online: Anda Badea)

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău