Indonezia - Un val de informații false a semănat panica printre victimele seismului de acum două săptămâni

  • 07 Octombrie 2019 20:00
Indonezia - Un val de informații false a semănat panica printre victimele seismului de acum două săptămâni

Zeci de mii de indonezieni s-au refugiat în adăposturi temporare la două săptămâni după un cutremur care a lăsat în urma sa 30 de morți și a stârnit un val de informații și alerte false ce au provocat panică în rândul multor rezidenți, au informat luni autoritățile, citate de AFP, preluat de Agerpres.

Guvernul local a declarat stare de urgență până miercuri în provincia Molucelor, un arhipelag indonezian, unde circa 135.000 de locuitori s-au adunat în adăposturi și în corturi după puternicul cutremur din 26 septembrie.

Mulți refugiați sunt încă prea speriați să se întoarcă la casele lor, după un prim cutremur major, cu magnitudinea 6,5, și cele peste 1.000 de replici care i-ai urmat - soldate cu distrugerea a numeroase clădiri din capitala provinciei, Ambon, și din zonele înconjurătoare, a indicat Agenția pentru gestionarea dezastrelor.

Panica provocată de aceste replici a fost accentuată de un val de informații false transmise prin servicii de mesagerie ca WhatsApp, potrivit cărora un tsunami este iminent, în pofida informațiilor oficiale care excludeau acest risc.

"Există atât de multe informații false despre un mare cutremur, că oamenii sunt speriați și preferă să rămână în adăposturi", a declarat pentru AFP Agus Wibowo, purtătorul de cuvânt la nivel național al Agenției pentru gestionarea dezastrelor, adăugând că și rezidenții ale căror case nu au fost deteriorate de cutremur refuză să părăsească adăposturile.

Într-unul dintre aceste mesaje alarmiste transmise prin WhatsApp se poate citi: "ține de tine să vezi dacă crezi sau nu, dar am vorbit cu un membru al familiei mele și, se pare, Ambon va fi scufundat în zilele următoare" .

Seismul, care a provocat și alunecări de teren, a lăsat în urma sa 37 de morți, dintre care mai mulți copii, și mai multe zeci de răniți. De asemenea, potrivit autorităților, peste 6.000 de locuințe au fost avariate.

Indonezia, un arhipelag de 17.000 de insule și insulițe, format prin convergența a trei mari plăci tectonice (indo-pacifică, australiană și eurasiatică), se află pe Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu activitate seismică ridicată.

Anul trecut, la sfârșitul lunii septembrie, un cutremur cu magnitudinea 7,5, urmat de un tsunami pe insula Sulawesi, a devastat regiunea Palu, soldându-se cu 4.300 de morți și dispăruți.

Sursa:Agerpres

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău