Indonezia l-a arestat pe liderul grupării jihadiste responsabile pentru atentatele sângeroase din Bali

  • 01 Iulie 2019 12:57
Indonezia l-a arestat pe liderul grupării jihadiste responsabile pentru atentatele sângeroase din Bali

Poliția indoneziană l-a arestat pe liderul grupării jihadiste Jemaah Islamiyah (JI), Para Wijayanto, care conduce de acum zece ani organizația responsabilă pentru atentatele sângeroase din 2002 și 2005 din insula Bali, au informat luni surse oficiale citate de agenția EFE.

Wijayanto a fost reținut sâmbătă într-un hotel din Bekasi, localitate de lângă Jakarta, după peste 15 ani de căutări, a confirmat purtătorul de cuvânt al poliției indoneziene, Dedi Prasetyo.

Prasetyo a indicat că alți membri ai JI, organizație legată de Al Qaida și care a pus capăt atentatelor în Indonezia în 2007, au fost arestați alături de 'emir', dar nu a oferit mai multe detalii.

Arestarea lui Wijayanto a intervenit după ce, pe 7 mai, autoritățile au reținut 12 membri ai JI, dintre care mai mulți au fost în Siria, a arătat pentru EFE directoarea Institutului de Analiză Politică a Conflictelor, Sidney Jones.

De la începutul conflictului, JI a trimis zeci de membri în Siria pentru a efectua pregătire militară și care ar fi putut lua parte la lupte, a spus experta.

Jones a apreciat că arestarea nu va afecta foarte mult supraviețuirea grupării, însă va putea aduce informații despre 'structura, numărul de membri și activitățile din Siria'.

Gruparea jihadistă a comis pe 12 octombrie 2002 cel mai grav atentat din Indonezia din ultimele decenii, în care au fost ucise 202 persoane, în mare parte străini, și în 2005 un alt atac soldat cu moartea a 23 de persoane, ambele având loc pe insula turistică Bali.

Din 2007, JI a stopat atentatele pe teritoriul indonezian după o serie de arestări ce au vizat mai mulți lideri și care au condus la preluarea șefiei organizației de către Wijayanto, care s-a declarat contra doctrinei Statului Islamic (SI).

În prezent gruparea jihadistă cea mai activă din Indonezia este Jemaah Anshorut Daulah (JAD), afiliată SI, însă, potrivit lui Jones, Jemaah Islamiyah reprezintă încă un pericol, mai ales în cazul în care membrii cu experiență și pregătire militară decid să se separe.

În ianuarie, guvernul indonezian a anunțat că va acorda eliberarea anticipată clericului octogenar Abu Bakar Bashir, liderul spiritual al JI condamnat în 2011, însă ulterior a revenit asupra deciziei și a susținut că deținutul refuză să jure credință statului asiatic.

Indonezia are cea mai mare populație musulmană din lume, cu aproape 88% din cei peste 265 de milioane de locuitori.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău