Indonezia își mută capitala. Parlamentul a votat să înlocuiască Jakarta

  • 20 Ianuarie 2022 15:33
Indonezia își mută capitala. Parlamentul a votat să înlocuiască Jakarta

Indonezia intenționează să își numească noua capitală Nusantara, care se traduce prin "arhipelag" Construcția ar putea începe în acest an, după ce un proiect de lege privind noua capitală a fost aprobat marți de Parlament, transmite MEDIAFAX.RO.

Potrivit sursei citate, președintele Joko Widodo a anunțat pentru prima dată planul de mutare a capitalei Indoneziei în 2019, într-un efort de a atenua provocările uriașe de mediu cu care se confruntă Jakarta. Mutarea a fost amânată din cauza pandemiei, dar ar putea avea loc în 2024, relatează The Guardian.

Guvernul speră că va reduce povara asupra Jakartei, un oraș de 10 milioane de locuitori, care este notoriu cu un trafic congestionat, suferă inundații regulate și este unul dintre orașele care se scufundă cel mai rapid din lume din cauza extragerii excesive a apelor subterane. Unele părți din nordul Jakartei se scufundă cu 25 cm pe an din cauza tasării.

Noul nume a fost selectat de Widodo din peste 80 de opțiuni și a fost ales pentru că reflectă geografia Indoneziei și este emblematic la nivel internațional, a declarat Suharso Monoarfa, ministrul Dezvoltării Naționale. Unii critici au subliniat că alegerea s-ar putea dovedi confuză, deoarece Nusantara este, de asemenea, folosită pentru a se referi la națiunea arhipelag ca întreg.

Prin relocarea capitalei, guvernul speră, de asemenea, să redistribuie bogăția. Java găzduiește 60% din populația țării și mai mult de jumătate din activitatea economică - chiar dacă regiunea Kalimantan este de aproape patru ori mai mare.

În cadrul proiectului, Jakarta va rămâne centrul comercial și financiar al țării, dar partea administrativ guvernamentală se va muta în Kalimantan de Est, la aproximativ 2 000 km nord-est de Jakarta.

Ecologiștii au avertizat că această mutare riscă să accelereze poluarea în Kalimantan de Est și să contribuie la distrugerea pădurilor tropicale care adăpostesc urangutani și maimuțe cu nasul lung.

 

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău