Indonezia | Avertizare cu privire la riscul producerii de noi erupții ale vulcanului Sinabung

  • 10 Iunie 2019 12:40
Indonezia | Avertizare cu privire la riscul producerii de noi erupții ale vulcanului Sinabung

Autoritățile indoneziene au avertizat luni cu privire la posibilitatea producerii unor noi erupții ale unui vulcan activ de pe insula Sumatra după ce acesta a expulzat recent o uriașă coloană de cenușă, eveniment ce a provocat panică în rândul locuitorilor din zonă, relatează Reuters.

Muntele Sinabung, care a înregistrat un vârf al activității vulcanice după anul 2010, a înregistrat duminică o erupție care a durat circa nouă minute și în urma căreia norii de cenușă au ajuns până la șapte kilometri înălțime.

Deși nu au fost raportate victime, autoritățile care monitorizează activitatea vulcanului au avertizat cu privire la posibilitatea producerii unor noi erupții.

''După erupție, de la miezul nopții până la ora 6:00, au existat câteva replici'', a declarat Willy, om de știință la punctul de observare Sinabung care, la fel ca în cazul multor indonezieni, folosește un singur nume.

Nivelul de alertă în cazul vulcanului Sinabung a fost menținut, autoritățile recomandând locuitorilor să utilizeze măști de protecție și să rămână în interior pentru a se proteja de cenușa vulcanică.

Muntele Sinabung, cu o altitudine de 2.460 de metri, se numără printre cei mai activi vulcani din Indonezia. El a fost inactiv timp de câteva secole înainte de a erupe în 2010.

În Indonezia există aproape 130 de vulcani activi, mai mulți decât în oricare altă țară.

La începutul lunii mai, Sinabung a intrat în erupție, expulzând, la o înălțime de aproximativ 2.000 de metri, o coloană de cenușă care a căzut apoi deasupra localităților învecinate. Erupția, însoțită de materii incandescente, a durat 42 de minute, iar cenușa a determinat declanșarea alertei portocalii, a doua ca importanță după cea roșie.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău