Indonezia a devenit noul epicentru al pandemiei. Are mai multe cazuri noi decât India și cel mai mare număr de decese într-o zi

  • 19 Iulie 2021 09:51
Indonezia a devenit noul epicentru al pandemiei. Are mai multe cazuri noi decât India și cel mai mare număr de decese într-o zi

Indonezia, a patra cea mai populată țară din lume, a devenit noul epicentru al pandemiei de coronavirus, înregistrând în 24 de ore cele mai multe decese din lume, peste 1.000, în timp ce cazurile noi sunt mai multe decât în India și Brazilia. Sistemul medical este pe punctul de a colapsa, inclusiv medicii, vaccinați cu serul chinezesc Sinovac, căzând victime ale virusului care se răspândește cu repeziciune, potrivit Digi24.ro.

Duminică s-au înregistrat 44.721 de cazuri noi de COVID în Indonezia, țară cu peste 270 de milioane de locuitori, fiind depășită în privința acestui bilanț doar de Regatul Unit, unde au fost 48.161 de cazuri noi în decurs de 24 de ore. Însă, spre deosebire de Marea Britanie, unde numai 25 de persoane au murit, în Indonezia a fost raportat cel mai mare număr de decese din întreaga lume: 1.093. Explicația pentru această diferență este legată de rata de vaccinare a populației, notează sursa citată.

În India, a doua cea mai populată țară din lume, și ea lovită crunt de acest val al pandemiei, au fost raportate duminică 38.325 de cazuri noi în 24 de ore și 501 decese. În Brazilia, au fost 34.126 de cazuri noi și 891 de decese. Pe locul al treilea ca număr de decese în 24 de ore este însă Rusia, cu 764 de morți.

Situația riscă să devină și mai rea

Observatorii se tem că situația din Indonezia este de fapt mai gravă decât o arată cifrele, pentru că nu sunt testate suficiente persoane pentru depistarea virusului. Un studiu publicat recent constata, de altfel, că aproape jumătate din cei 10,6 milioane de locuitori ai capitalei Jakarta s-ar putea să fi avut COVID-19.

De săptămâni întregi, Indonezia raportează mii de cazuri zilnice și sute de decese, în timp ce varianta Delta, extrem de contagioasă, face ravagii în țară. Rețelele sociale sunt inundate de postări ale utilizatorilor care și-au pierdut persoane dragi din cauza virusului. Spitalele nu mai au ce le trebuie, excavatoarele sapă cu frenezie noi morminte, iar izolarea rămâne imposibilă pentru milioanele de oameni care trăiesc de pe urma muncii „cu ziua”.

Pe de altă parte, țara se confruntă cu o dezinformare generalizată și galopantă, în condițiile unei rate de vaccinare a populației de mai puțin de 6%.
În aceste condiții, observatorii avertizează că este posibil ca situația din Indonezia să nu fi atins încă apogeul.

Spitalele sunt copleșite, pacienții primesc oxigen afară

Indonezia plătește acum prețul pentru că nu a pus în aplicare măsuri stricte de izolare și nici nu a făcut anchete epidemiologice riguroase pentru depistarea contacților. La început, autoritățile nu și-au dat seama cât de repede se răspândește virusul, relatează CNN.

Oficialii sunt îngrijorați de faptul că spitalele s-ar putea să nu poată face față în curând numărului tot mai mare de pacienți, pe măsură ce se răspândește varianta Delta a virusului, mai infecțioasă. Medicii spun că spitalele din Indonezia funcționează deja la o capacitate peste limita normală.

Autoritățile sanitare au suplimentat numărul de paturi pentru bolnavii COVID în alte unități medicale și au improvizat corturi pentru pacienții cu simptome ușoare. Mulți pacienți sunt puși la butelii de oxigen în afara spitalelor sau sunt tratați în ambulanțe, pentru că în unitățile medicale nu mai este loc.

Medicii, vaccinați cu Moderna după ce au făcut inițial Sinovac

Indonezia a pierdut deja peste 500 de medici care au murit din cauza COVID-19, majoritatea în provincia Java de Est, urmată de Jakarta și Java Centrală. Numărul medicilor care au murit în iulie a fost de 114, o creștere de peste 100% comparativ cu 51 de decese înregistrate în iunie.

Ministrul sănătății Budi Gunadi Sadikin a declarat vineri că medicii au început să primească vaccinul Moderna la rapel, după vaccinul chinezesc Sinovac pe care l-au primit ca primă doză, considerat mai puțin eficient.

Capitala Indoneziei Jakarta și provinciile Java de Est și Java Centrală sunt situate pe insula dens populată Java, aflată în lockdown, împreună cu insula învecinată Bali, din 3 iulie, pentru a stopa răspândirea variantei Delta a coronavirsului.

De la începutul pandemiei, în Indonezia au fost raportate 2.877.476 de cazuri de COVID, dintre care 73.582 s-au soldat cu deces.

Între timp, autoritățile se străduiesc să vaccineze suficiente persoane. Indonezia a vaccinat complet doar 5,5% din populație, mare parte cu vaccin chinezesc. În Jakarta, aproximativ 2 milioane de persoane - adică circa 18% din populația orașului - au fost vaccinate cu ambele doze.

Președintele Joko Widodo a declarat că vaccinurile sunt „speranța Indoneziei de a-și reveni din această criză de sănătate” și făcea apel la un acces „corect și egal” la vaccinuri.

Marți, aproape 3,5 milioane de doze de vaccin Covid-19 de la AstraZeneca au ajuns în Indonezia, în cadrul programului COVAX. Indonezia a primit peste 14 milioane de vaccinuri prin acest program, potrivit presei de stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,54 m/s
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Mon
21
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău