Indiferent de înțelegerile lui Dodon cu Putin, prețul gazelor va scădea anul viitor, expert

  • 09 Septembrie 2019 17:14
Indiferent de înțelegerile lui Dodon cu Putin, prețul gazelor va scădea anul viitor, expert

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, este de părere că, indiferent de ce se înțelege președintele Igor Dodon cu omologul său rus, Vladimir Putin, prețul gazelor pentru Republica Moldova va scădea în anul viitor. Potrivit lui, în Uniunea Europeană prețurile sunt în scădere. „Spre exemplu, noi astăzi plătim 240 de dolari pentru mia de metri cubi, în UE prețul a scăzut sub 120 de dolari deja”, a declarat Sergiu Tofilat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

„Prețul de import pe care îl achităm noi astăzi se stabilește în baza contractului semnat între Moldova-Gaz și Gazprom. Există o formulă și prețul se modifică trimestrial în baza acestei formule. La formarea prețului se iau în considerație prețurile la gaz, păcură și motorină pe piața UE în anul precedent. Cu alte cuvinte, ceea ce plătim noi astăzi se formează în baza prețurilor din UE din anul precedent”, explică expertul.

Potrivit lui, acum, dacă Igor Dodon reușește să negocieze ceva cu Vladimir Putin, asta trebuie să fie confirmat printr-un document – fie acord adițional la contractul Moldova-Gaz cu Gazprom, prin care se modifică formula de calcul sau poate fi eliminarea taxei de export al gazului către Gazprom, pentru că ei astăzi plătesc vreo 25% din taxa la export. „Dacă domnul Dodon nu reușește să ne arate un document, care să confirme niște înțelegeri cu Putin sau Gazprom, eu nu pot să cred în afirmațiile lui, pentru că, reieșind din formulă, gazul oricum se va ieftini. De aceea rămâne să vedem ce document va prezenta domnul Dodon în confirmarea înțelegerilor lui cu Gazprom sau cu domnul Putin”, a menționat expertul.

Sergiu Tofilat a declarat că tariful la gaz ultima dată a fost stabilit în martie 2018. În anul precedent, la sfârșitul lui 2017, prețul de import real era de 3.000 de lei, tariful era calculat la prețul de 4.194 de lei, deci evident că el trebuia redus la începutul anului trecut. ANRE a redus tariful și în baza calculelor s-a luat prețul de 3.156 de lei. Deci, astăzi tariful la gaz este stabilit în baza unui preț de import de 3.156 de lei, real Republica Moldova plătește 4.160, deci cu 1.000 mai scump plătește real decât îi luat ca bază la calcularea tarifului.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a efectuat o vizită la Moscova, a declarat că a convenit cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, ca în anul curent, prețul pentru gazele naturale să nu fie majorat, iar în anul viitor, să fie chiar redus.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău