IndieFrame, platforma care transformă fiecare cetățean într-un "smartphone reporter"

  • 23 Noiembrie 2016 17:04
IndieFrame, platforma care transformă fiecare cetățean într-un

IndieFrame - o platformă ce găzduiește conținut video ce poate fi încărcat de oricine este martorul unui eveniment remarcabil și transformă astfel fiecare cetățean într-un "smartphone reporter" - a fost lansată la București, marți, în prezența celor doi inițiatori ai proiectului, danezii Cecilia Valsted și Lars Brusk.

"Așa cum în rețeaua Uber ai nevoie doar de o mașină ca să fii șofer (de taxi — n.r.), în rețeaua IndieFrame ai nevoie doar de un smartphone pentru a fi reporter", se arată în prezentarea platformei, care își dorește să revoluționeze jurnalismul.

Aplicația de mobil atașată platformei Indieframe.com, prin care poate fi încărcat conținut video, este disponibilă, în mod gratuit, pe GooglePlay — pentru Android — iar pentru iPhone va fi disponibilă, de la 1 decembrie, pe AppStore. Furnizorii de conținut video sunt remunerați cu 80% din prețul pe care instituțiile media îl plătesc pentru filmările lor iar prețul este stabilit de către creatorii conținutului video, au subliniat Valsted și Brusk.

Ideea din spatele IndieFrame datează din anul 2009, când Cecilia Valsted și Lars Brusk erau implicați în realizarea documentarului "Burma VJ". Filmul prezintă regimul militar din Myanmar, văzut prin ochii lui Joshua, un cameraman local, care a ales să lupte cu camera de filmat în locul armelor. Documentarul a fost ulterior nominalizat la Premiile Oscar.

Cecilia Valsted și Lars Brusk au spus că platforma IndieFrame face din orice cetățean un reporter și, mai mult, democratizează modul în care este stabilită agenda media.

Valsted a adăugat că o parte dintre studenții cu care a vorbit despre mesajul media din actualitate și-au manifestat suspiciunea față de faptul că, "din punctul lor de vedere, oameni bătrâni, cu putere, au un cuvânt greu de spus în modul în care funcționează lumea — în lumea media și în lumea politică". "Nu sunt siguri că le pot crede mesajele (...) Prin IndieFrame, ei întorc perspectiva, arată modul în care văd ei lumea", a adăugat ea.

În ceea ce privește veridicitatea informațiilor încărcate pe platformă, au adăugat cei doi, acestea sunt verificate cumulativ. "Vezi un eveniment filmat într-un fel, apoi alt utilizator încarcă un film cu același eveniment în altă perspectivă (...). Cu cât ai mai multe perspective video, cu atât ești mai aproape de adevăr", a explicat Valsted. Redacțiile și utilizatorii finali ai acestor imagini sunt încurajați să verifice la rândul lor informațiile. De altfel, creatorii platformei au spus că IndieFrame va cuprinde doar conținut video cu valoare de știre, și nu "materiale paparazzi", "filmulețe de familie sau clipuri cu pisici".

"Materialul încărcat trebuie să aibă valoare. Nu poți încărca absolut orice pe platformă", a subliniat Lars Brusk.

Aplicația oferă nu doar cadrul în care poate fi încărcat conținut video, ci și o "hartă" a "reporterilor cu smartphone". Aceștia au, în aplicație, un nume și informații despre locul în care se află, dar există și opțiunea ca ei să fie anonimi și nelocalizați.

Ceea ce va face IndieFrame, a spus Cecilia Valsted, este să transforme cetățenii în creatori ai agendei media, în locul marilor instituții. "Media au avut, timp de mulți, mulți ani, rolul de 'gatekeepers' (instituții care oferă acces la o informație — n.r.). În anumite contexte este bine. Dar asta înseamnă că în redacții se decide ce poveste va deveni știre", a explicat ea.

Pe această platformă, în schimb, toți cei care consideră că au filmat un eveniment relevant se pot exprima.

Aplicația IndieFrame este disponibilă în România și Danemarca, urmând să fie dezvoltată și în alte țări. Creatorii au spus că lansarea în România este legată și de apropierea alegerilor parlamentare din 11 decembrie.

"Motivul pentru care acum ne concentrăm pe România este simplu. Este o țară unde implicarea oamenilor în politică este mare, iar în 11 decembrie sunt alegeri parlamentare. Este un moment în care lupta împotriva propagandei este crucială. Vedem evenimentele recente din SUA. Vrem să încurajăm românii să relateze din propria lor perspectivă — obiectivă — aceste evenimente de maximă importanță", a declarat Cecilia Valsted. Software-ul folosit pentru dezvoltarea platformei a fost creat de o firmă românească — Tremend — a explicat Claudiu Șerban, cel care a prezentat evenimentul de lansare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău