Indicele UV: Care sunt nivelurile periculoase și cum ne protejăm

  • 21 Iulie 17:10
Indicele UV: Care sunt nivelurile periculoase și cum ne protejăm

Radiația ultravioletă (UV) este emisă de Soare și pătrunde în atmosfera Pământului. Unele radiații UV sunt esențiale pentru sănătatea organismului uman, iar razele soarelui ne oferă căldură și lumină, dar echilibrul este esențial, întrucât expunerea la razele UV poate provoca, de asemenea, leziuni periculoase ale pielii, inclusiv cancere. Experții estimează că numărul cazurilor noi de cancere de piele va atinge un nivel record în 2024, în ciuda faptului că 90 % din cazuri pot fi complet prevenite, notează News.ro.

Potrivit statisticilor, la care face referire sursa, o treime din cancerele diagnosticate la nivel global sunt cancere de piele.Se estimează că unul din cinci americani va dezvolta cancer de piele până la vârsta de 70 de ani.

Specialiștii din Marea Britanie avertizează la rândul lor că în privința cazurilor de cancer de piele acestea vor atinge un nivel record anul acesta.

Cancer Research UK preconizează că în 2024 va fi diagnosticată o cifră record, de aproape 30 de mii de persoane cu melanom, în ciuda faptului că 90% din cazuri pot fi complet prevenite dacă oamenii și-ar proteja pielea de soare și nu ar mai folosi saloanele de bronzat.

Razele ultraviolete sunt benefice deoarece permit pielii să producă vitamina D, esențială pentru organism. Aceasta este importantă pentru funcționarea oaselor, a celulelor sanguine și a sistemului imunitar.

Este UV periculoasă?

Conform clasificării IARC (International Agency for Reserch on Cancer/Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului) radiațiile UV fac parte din grupa 1 care reprezintă toți agenții chimici și fizici cu potențial carcinogenic pentru om.

Trebuie să ne controlăm expunerea, spune prof. Dorothy Bennett, de la St George’s, Universitatea din Londra.

Dar UV este, de asemenea, periculos, deoarece fiecare expunere la UV, în special fiecare arsură solară, crește riscul de cancer de piele.

Melanomul este un cancer de piele extrem de agresiv, in majoritatea cazurilor determinat de expunerea necontrolata la radiația solară. Acest cancer de piele este vindecabil in stadiu timpuriu, dar foarte agresiv in stadiu metastatic. Melanomul identificat in stadiul I are șanse mari de vindecare (98%), însă detectat în stadii avansate, poate fi fatal.

”Melanomul, cel mai periculos cancer de piele, este acum al cincilea cel mai frecvent cancer din Regatul Unit, creșterea continuă fiind atribuită expunerii la soare”, a explicat ea.

Principalele cauze implicate în apariția melanomului sunt expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (UV) indiferent de sursa lor (naturală sau artificială), istoricul familial de melanom, fototip cutanat deschis (pielea deschisă la culoare), prezența pe corp a unui număr crescut de nevi sau prezența unor nevi atipici clinic sau dermatoscopic.

Persoanele care au avut anterior cancer de piele prezintă un risc mai mare de a dezvolta din nou această boală, potrivit celor mai recente studii, raportările indicând faptul că între 2% și 10% dintre supraviețuitorii unui melanom dezvoltă un al doilea melanom primar, iar între 30% și 50% dintre persoanele cu un cancer de piele non-melanom (NMSC) dezvoltă un al doilea NMSC în decurs de 5 ani.

Radiațiile UV favorizează apariția cancerului de piele prin deteriorarea ADN-ului din celulele pielii.

De asemenea, radiațiile UV au fost asociate cu probleme oculare, inclusiv cataracta.

Există tot mai multe dovezi că lumina UV poate reduce capacitatea organismului de a se apăra împotriva anumitor boli.

Ce este indicele UV?

Nivelurile de radiații UV variază pe parcursul zilei. Cele mai ridicate valori se înregistrează în perioada de patru ore din jurul ”amiezii solare”, adică atunci când soarele se află la cel mai înalt punct pe cer – de obicei de la sfârșitul dimineții până la începutul după-amiezii.

Indicele UV (sau UVI) este o măsură standard, internațională, a radiațiilor ultraviolete.

Valorile încep de la zero și pot crește peste 10.

Cu cât numărul este mai mare, cu atât este mai mare potențialul de afectare a pielii și a ochilor – și cu atât mai puțin timp este necesar pentru ca daunele să apară.

Care sunt diferitele niveluri de UV?

Țările aflate în apropierea ecuatorului se pot confrunta cu niveluri UV foarte ridicate în mijlocul zilei, pe tot parcursul anului.

Nairobi din Kenya poate avea niveluri UV de peste 10 tot anul, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Majorca, în Spania, va atinge în mod normal nouă în iunie și iulie.

Dar Insulele Falkland din Atlanticul de Sud nu depășesc de obicei cinci în decembrie și ianuarie (când este vară în emisfera sudică).

Când este nevoie de protecție suplimentară?

Conform OMS, protecția solară suplimentară este necesară atunci când nivelurile UV sunt:

  • 11+ (extrem de ridicate);
  • 8-10 (foarte ridicate);

Protecția este necesară atunci când nivelurile sunt:

  • 6-7 (ridicate);
  • 3-5 (mediu);

Nu este necesară protecție atunci când nivelurile sunt:

  • 1-2 (scăzute)

Conform specialiștilor din cadrul nu există nicio modalitate sigură sau sănătoasă de a ne bronza.

Dr. Bav Shergill, de la Asociația Britanică a Dermatologilor, spune că cel mai sigur mod pentru a obține bronzul mult-dorit este ”din sticlă” – folosind un autobronzant.

”Când vă bronzați, lumina ultravioletă stimulează celulele pielii să producă pigment pentru a încerca să protejeze ADN-ul celulelor pielii – dar această protecție este minimă – echivalentul a SP4. Nu este o protecție prea mare – așa că puteți suferi arsuri foarte repede”, avertizează el.

Ne putem bronza chiar și atunci când este înnorat și bate vântul?

Helen Willetts de la BBC Weather spune că ”pielea se poate arde la fel de repede indiferent dacă sunt 30C sau 20C. Chiar și în zilele înnorate, UV vor penetra în continuare norii subțiri – deci chiar dacă nu credeți că este atât de însorit, vă puteți arde pielea”, spune ea.

Potrivit dr. Michaela Hegglin, de la Departamentul de Meteorologie al Universității Reading, cantitatea de UV care ajunge la piele nu este determinată de temperatura zilnică.

Nivelurile UV într-o zi luminoasă și cu briză de la sfârșitul lunii aprilie vor fi aproximativ aceleași ca într-o zi caldă și însorită din august, spun specialiștii.

Ce se întâmplă cu îmbătrânirea pielii?

Expunerea neprotejată la razele UV joacă un rol important în îmbătrânirea pielii – descompune fibrele de colagen și elastină din pielea sănătoasă.

Acest lucru contribuie la apariția ridurilor și a pliurilor care se formează prin întinderea pielii care-și pierde din elasticitate.

De asemenea, razele soarelui usucă pielea, făcând-o aspră și îngroșată.

Cum putem evita daunele provocate de razele UV?

Recomandările specialiștilor includ:

  • statul la umbră atunci când soarele este cel mai puternic (între orele 11:00 și 18:00, în zilele caniculare de vară, cu temperaturi extreme);
  • evitați să vă ardeți pielea;
  • purtați îmbrăcăminte adecvată și ochelari de soare;
  • folosiți cel puțin factor 30 de protecție solară;
  • reaplicați crema de protecție solară la fiecare două ore;
  • aveți grijă sporită în cazul copiilor;

Cercetările globale arată că oamenii uită adesea părți ale corpului atunci când își pun cremă de protecție solară, avertizează dr. Shergill.

”Oamenii uită adesea să includă partea laterală a nasului de lângă ochi – unde am văzut multe cazuri de cancer de piele”, spune el.

Alte zone includ șanțul de lângă nas și în obraz, tâmplele și partea superioară a pieptului.

Cu titlu orientativ, adulții ar trebui să aplice între șase și opt lingurițe de cremă de protecție solară dacă acoperă întregul corp.

Și cei care au pigmentul pielii închis la culoare trebuie să-și facă griji, avertizează specialiștii.

”Pielea poate părea mai închisă la culoare, dar nu întotdeauna se comportă astfel din punctul de vedere al protecției – deoarece există mai multe gene în joc decât credem noi”, spune dr. Shergill. „Am văzut, de exemplu, persoane din Asia de Sud cu cancer de piele și am văzut persoane cu dublă moștenire cu cancer de piele.

Indiferent de culoarea pielii – riscul de afectare a ochilor și de potențiale efecte nocive asupra sistemului imunitar rămâne.

În România, Administrația Națională de Meteorologie afișează zilnic pe pagina sa indicele UV.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
10
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău