India-China: Modi și Xi de acord să lupte împotriva "radicalizării" și "terorismului"

  • 12 Octombrie 2019 08:30
India-China: Modi și Xi de acord să lupte împotriva

Premierul indian, Narendra Modi, și președintele chinez, Xi Jinping, s-au angajat să coopereze împotriva "radicalizării"și "terorismului", vineri, în cursul unui summit neoficial la Mahabalipuram (sud-estul Indiei), după mai multe zile de tensiuni în jurul regiunii disputate Kashmir, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Cei doi lideri au spus că este vorba despre țări mari și că radicalizarea este un subiect de preocupare pentru fiecare dintre ei și că vor continua să acționeze împreună pentru a face ca radicalizarea și terorismul să nu afecteze structura societăților noastre multiculturale, multietnice și multireligioase", a declarat șeful diplomației de la New Delhi, Vijay Gokhale.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului indian de Externe, Raveesh Kumar, a afirmat la rândul său că a fost o "zi deosebit de fructuoasă".

Agenția de presă oficială chineză, Xinhua, a transmis sâmbătă dimineață că Xi Jinping s-a bucurat de o "primire călduroasă" din partea premierului indian și că amândoi au convenit că țările lor "trebuie să se respecte și să se cunoască reciproc pentru a se ajunge împreună la o dezvoltare și prosperitate comună".

Întâlnirea dintre conducătorii giganților asiatici în stațiunea Mahabalipuram (numită și Mamallapuram), cunoscută pentru templele și sculpturile în piatră, a fost o urmare a precedentei întrevederi dintre cei doi, anul trecut, în China.

India și China au avut în ultimele zile un schimb de replici pe tema regiunii Kashmir, Beijingul susținând diplomatic Pakistanul care se află într-o dispută de peste 70 de ani cu New Delhi asupra acestei regiuni. China are un mare proiect de infrastructură în Kashmirul pakistanez, teritoriu revendicat de India.

În cursul unei întâlniri în această săptămână cu premierul pakistanez, Imran Khan, Xi Jinping a subliniat sprijinul său pentru "dreptul legitim" al aliatului său asupra Kashmirului. New Delhi a răspuns "că nu le revine altor țări dreptul de a comenta subiecte interne ale Indiei", mai scrie AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11
Cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:6,2 m/s
Mon
11
Tue
11
Wed
13
Thu
15
Fri
17

Curs oficial BNM 31 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0000
USD 17.6277 -0.0000
RON 4.0060 -0.0000
UAH 0.6555 -0.0000
RUB 0.2486 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău