India raportează 8.800 de noi cazuri de infectare cu „ciuperca neagră”: „Dacă nu sunt tratați la timp, rata mortalității ajunge la 94%”

  • 24 Mai 2021 08:51
India raportează 8.800 de noi cazuri de infectare cu „ciuperca neagră”: „Dacă nu sunt tratați la timp, rata mortalității ajunge la 94%”

India a raportat peste 8.800 de cazuri noi de contaminare cu mucormicoză sau „ciuperca neagră”, o periculoasă infecție fungică observată recent la pacienții Covid din spitalele din această țară, relatează BBC, potrivit Digi24.ro.

Mucormicoza, o infecție destul de rară, în general, are o rată de mortalitate de 50%, iar unii pacienți pot fi salvați doar prin extirparea ochiului infectat.

În ultimele luni, în contextul crizei generate de pandemie în India, mucormicoza început să afecteze din ce în ce mai mulți pacienți cu Covid, unii chiar și după ce s-au vindecat de coronavirus. Doctorii spun că la cazurile post-recuperare Covid, mucormicoza se instalează între 12 și 18 zile după vindecare.

Regiunile Gujarat și Mahrasthra sunt, în acest moment, cele mai puternic afectate, însă alte 15 state au raportat și ele până la 900 de cazuri.

Medicii spun că secțiile speciale deschise pentru tratarea pacienților cu mucormicoză devin rapid pline, iar unii spun că India ar trebui să declare epidemia de „ciupercă neagră”.

La spitalul Mahraja Yeshwantrao din orașul Indore, numărul de pacienți cu mucormicoză a crescut de la opt în urmă cu o săptămână la 185 sâmbătă seară, iar peste 80% dintre pacienții infectați au nevoie de operație imediat.

„Mucormicoza a devenit chiar mai problematică decât Covid-19. Dacă pacienții nu sunt tratați adecvat și la timp, rata mortalității poate crește până la 94%. Costul tratamentului este mare, iar medicamentele sunt puține”, spune Dr. Pandey de la același spital.

Medicii spun că tratamentul adecvat pentru mucormicoză este amfotericina B, un medicament injectabil intravenos care trebuie administrat în fiecare zi timp de opt săptămâni.

Conform datelor actuale, majoritatea pacienților care au dezvoltat mucormicoză sunt de sex masculin, au fost tratați cu steroizi și aveau boli cronice, majoritatea diabet.

Cum se manifestă mucormicoza

Printre simptomele care apar în cazul infecției se numără: nas înfundat și sângerări, durere și umflare a ochiului, pleoape căzute și vedere încețoșată sau chiar pierdere a vederii. De asemenea, pe piele pot apărea pete de culoare neagră. 

În majoritatea cazurilor, pacienții ajung la spital când infecția este deja avansată și când și-au pierdut vederea, spun medicii, iar singura soluție în cazul acestora este îndepărtarea chirurgicală a ochiului pentru a opri infecția să ajungă la creier.

Singurul tratament eficient folosit de medicii este o injecție ce costă 48 de dolari și care trebuie făcută zilnic timp de maxim 2 luni. 

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău