India: Narendra Modi a fost învestit pentru al doilea mandat de prim-ministru

  • 30 Mai 2019 20:30
India: Narendra Modi a fost învestit pentru al doilea mandat de prim-ministru

Narendra Modi a depus jurământul joi pentru un al doilea de mandat de premier al Indiei, după triumful său electoral care a consolidat controlul naționaliștilor hinduși asupra celei mai populate democrații din lume, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Eu, Narendra Damodardas Modi, jur în numele lui Dumnezeu loialitate și supunere în fața Constituției Indiei, așa cum a fost ea stabilită prin lege, și că voi menține suveranitatea și integritatea Indiei", a declarat el în hindi în fața a 8.000 de persoane în cadrul unei ceremonii protocolare la palatul prezidențial din New Delhi.

Șeful guvernului și formațiunea sa politică, Bharatiya Janata Party (BJP), au obținut o largă majoritate parlamentară la capătul unor alegeri legislative ample, desfășurate pe parcursul a șase săptămâni. Naționaliștii hinduși au realizate cel mai bun scor al lor din istorie și au pulverizat principalul concurent, Partidul Congresului, formațiune istorică.

Aproximativ 50 de responsabili ai BJT și ai aliaților săi au depus jurământul ca miniștri și secretari de stat după Narendra Modi, al cărui mandat va expira în 2024. Autoritățile nu au anunțat încă repartizarea portofoliilor ministeriale.

Din noul guvern Modi va face parte și Amit Shah, un apropiat influent al premierului și până acum liderul BJP, care a condus campania electorală victorioasă.

New Delhi-ul i-a invitat pe liderii și reprezentanții BIMSTEC, organizație regională din Golful Bengal care regrupează șapte state din Asia de Sud și de Sud-Est (India, Bangladesh, Nepal, Bhutan, Sri Lanka, Myanmar, Thailanda), să asiste la ceremonia de depunere a jurământului. Liderii Partidului Congresului, Sonia și Rahul Gandhi, au fost de asemenea prezenți.

În vârstă de 68 de ani, Narendra Modi a făcut din alegerile legislative un cvasi-referendum asupra persoanei sale. Carismaticul Modi, fiu al unui vânzător de ceai din Gujarat (vest), a făcut campanie cu un discurs naționalist și axat pe securitate, erijându-se în protector al țării, ceea ce i-a permis să treacă sub tăcere bilanțul său economic modest.

De la staruri de la Bollywood și până la vânzători de pe stradă, de la agricultori din Câmpia Gangelui și până la magnați miliardari, 67% din cei 900 de milioane de indieni cu drept de vot au participat la scrutinul din aprilie-mai, a 17-a serie de alegeri legislative de la obținerea independenței.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău