India, al doilea producător de grâu din lume, interzice exporturile, din cauza caniculei

  • 14 Mai 13:30
India, al doilea producător de grâu din lume, interzice exporturile, din cauza caniculei

India a anunțat sâmbătă că interzice exporturile de grâu, la numai câteva zile după ce preconiza un nivel record al livrărilor anul acesta.

Măsura luată din cauza caniculei care a afectat recolta ar putea duce la o scumpire a grâului pe plan mondial, după ce piața internă a înregistrat deja cotații fără precedent, până la 322,71 dolari tona.

Un dealer din New Delhi a apreciat că producția națională va fi anul acesta de 100 de milioane de tone, sub așteptări, iar achizițiile de grâu ale guvernului indian au scăzut cu peste 50%, scrie Agerpres, preluând Reuters.

Achizitorii internaționali contau pe exporturile din India, al doilea mare producător de grâu din lume, deoarece resursele din zona Mării Negre au scăzut puternic în urma invaziei ruse în Ucraina.

Înainte de interdicție, India conta pe exportul a 10 milioane de tone de grâu în anul fiscal început la 1 aprilie.

Guvernul de la New Delhi a anunțat că vor fi permise doar exporturile în baza unor scrisori de credit deja emise și cele către țări care solicită grâu din motive de securitate alimentară.

Reuters apreciază că deficitul de grâu de pe piețele internaționale va afecta în primul rând consumatorii săraci din Africa și Asia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:2,06 m/s
Wed
18
Thu
18
Fri
21
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău