India a anunțat că submarinul său nuclear a finalizat prima patrulare

  • 06 Noiembrie 2018 12:20
India a anunțat că submarinul său nuclear a finalizat prima patrulare

India a anunțat luni că primul său submarin nuclear construit în țară a finalizat recent o misiune de "patrulare de descurajare", ce îi oferă capacitatea de a lansa arme nucleare de pe uscat, din aer și pe mare în cazul oricărui "incident" din partea inamicilor, relatează marți Reuters, potrivit Agerpres.

Cu China înarmată nuclear la nord și Pakistanul înarmat nuclear la vest - împotriva cărora India a purtat războaie - prim-ministrul naționalist indian, Narendra Modi, a declarat că INS Arihant este un "răspuns potrivit pentru cei care se dedau la șantaj nuclear", fără să intre însă în detalii.

"Pe fondul creșterii numărului de arme nucleare în jurul nostru, o descurajare nucleară credibilă este extrem de importantă pentru securitatea țării noastre", a afirmat el în fața echipajului submarinului, într-un discurs televizat la nivel național. "Arihant este un avertisment deschis pentru inamicii țării, pentru dușmanii păcii: nu încercați să faceți vreun pas greșit împotriva Indiei", a adăugat el.

Deși relațiile Indiei cu China s-au încălzit, în special în domeniul comerțului, legăturile cu Pakistanul s-au înrăutățit rapid sub conducerea lui Modi, care a adoptat o strategie mai asertivă față de principalul rival al țării.

Modi a spus că o patrulare de succes timp de o lună efectuată de Arihant, care a fost comandat în 2016, a îndeplinit obiectivul Indiei de a avea capacitatea de a transporta focoase nucleare cu avioane, pe rachete și submarine, la 20 de ani de la efectuarea ultimelor sale teste nucleare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:0 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău