India: 38 de morți și zeci de persoane dispărute în urma ciclonului Tauktae

  • 18 Mai 2021 19:56
India: 38 de morți și zeci de persoane dispărute în urma ciclonului Tauktae

Cel puțin 38 de persoane au murit și alte 90 au fost date dispărute, marți, după ce un ciclon ''extrem de sever'' a lovit coasta vestică a Indiei, țară care se luptă cu un val letal al pandemiei de coronavirus, relatează agenția DPA.

Ciclonul Tauktae a făcut ravagii în statul Gujarat după ce a atins zona de uscat luni seară, deteriorând locuințe, dezrădăcinând copaci, doborând stâlpi de înaltă tensiune și forțând un număr important de locuitori să se refugieze în adăposturi.

Tauktae a măturat state situate în zona de coastă din sudul și vestul Indiei începând din weekend și a trecut luni foarte aproape de centrul financiar, Mumbai.

Furtuna a slăbit din intensitate marți, însă milioane de oameni au rămas fără energie electrică în Gujarat și în statul vecin, Maharashtra, au anunțat autoritățile.

Cel puțin 90 de persoane au fost date dispărute după ce o barjă deținută de compania de stat Oil and Natural Gas Corporation s-a scufundat în largul coastei Mumbai în timpul furtunii. Marina indiană a reușit să salveze 183 din cele 273 de persoane de pe ambarcațiunea aflată în derivă și care s-a scufundat lângă Bombay High, unde se află cele mai importante platforme petroliere din largul țării.

''Multe persoane care poartă veste de salvare ar trebui să fie încă în viață. Acestea sunt circumstanțe extrem de dificile deoarece marea este agitată în condiții de vânt intens, dar continuăm operațiunile noastre de salvare'', a declarat pentru DPA purtătorul de cuvânt al marinei indiene, Vivek Madhwal.

Două ambarcațiuni și elicoptere au fost desfășurate în cadrul misiunii de căutare și salvare. De pe o altă barjă aflată în derivă în zona Mahim de lângă Mumbai, care a transmis un mesaj SOS, au fost salvați 137 de membri ai echipajului.

Ciclonul Tauktae, numit după o șopârlă gecko din Myanmar cunoscută pentru sunetele puternice pe care le produce, a provocat moartea a 13 persoane în Gujarat și a altor 15 în Maharashtra, în incidente separate în care au fost implicați copaci dezrădăcinați și locuințe prăbușite, au declarat reprezentanți din cadrul serviciilor pentru gestionare a dezastrelor. Alte zece persoane și-au pierdut viața în statele Karnataka, Goa și Kerala, notează DPA.

Furtuna a determinat evacuarea în adăposturi a peste 200.000 de persoane din zonele joase de pe coasta Gujarat înainte ca furtuna să traverseze statul, însoțită de viteze ale vântului de 170 km/h și rafale de circa 200 km/h, valuri de furtună și precipitații abundente.

Șeful executivului din Gujarat, Vijay Rupani, a declarat că 160 de căi rutiere din acest stat au fost distruse, 40.000 de copaci au fost doborâți și 16.500 de locuințe au fost avariate.

Furtuna puternică a provocat inundații extinse care au perturbat serviciile rutiere, feroviare și aeriene din regiune.

Ploaia abundentă și vântul puternic au continuat să afecteze statul indian, iar autoritățile au declarat că au fost luate măsurile necesare pentru ca materialele sanitare esențiale, precum oxigenul, să ajungă la spitale. ''Prioritatea noastră este să curățăm drumurile, astfel încât să nu existe niciun impact asupra livrării oxigenului'', a declarat Gaurang Makwana, înalt oficial din districtul Bhavnagar din Gujarat.

Forța Națională de Răspuns la Dezastre din India a intervenit în districtele din Gujarat pentru curățarea drumurilor și restabilirea furnizării energiei electrice în aproape 6.000 de sate. Marți seara, 3.850 dintre acestea din urmă continuau să fie afectate de o pană de curent.

Tauktae, cel mai puternic ciclon care a lovit regiunea după anul 1998, vine în contextul unui val letal de COVID-19 care a copleșit spitalele din India.

Au fost luate măsuri speciale pentru a asigura electricitatea și materialele sanitare necesare spitalelor care tratează pacienții diagnosticați cu boala COVID-19.

Statul Gujarat și-a suspendat programul de vaccinare timp de trei zile, până miercuri, din cauza furtunii. Evacuarea pe scară largă în adăposturi a persoanelor afectate de intemperii a accentuat, de asemenea, temerile privind o eventuală creștere a numărului de noi cazuri de infectare în următoarele săptămâni.

Cicloanele sunt mai frecvente pe coasta de est a Indiei, având ca origine Golful Bengal. Un alt ciclon rar și puternic s-a format în iunie în Marea Arabiei, însă nu au fost înregistrate pagube majore. În urma acestuia, șase persoane au fost declarate decedate.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău