Indexarea pensiei și a unor plăți sociale de 2 ori pe an. Ce indicatori vor fi luați în considerare

  • 12 Februarie 2020 12:55
Indexarea pensiei și a unor plăți sociale de 2 ori pe an. Ce indicatori vor fi luați în considerare

Pensiile ar putea fi indexate de două ori pe an, în data de 1 aprilie și în data de 1 octombrie. Un proiect de modificare legislativă în acest sens este în consultări.

Potrivit documentului, în data 1 aprilie, coeficientul de indexare va constitui inflația înregistrată în ultimul semestru al anului precedent anului indexării. În data de 1 octombrie, coeficientul de indexare va constitui inflația înregistrată în primul semestru al anului în curs.

Totodată, de două ori pe an vor fi indexate și următoarele plăți sociale:

  • plățile lunare achitate din mijloacele bugetului de stat beneficiarilor care, în urma unui accident de muncă, au suferit o traumă ori au contractat o boală profesională din vina întreprinderii fără succesiune de drept, lichidate ulterior;
  • îndemnizația de dizabilitate;
  • venitul lunar minim garantat.

Menționăm că, o inițiativă similară a fost înregistrată și la sfârșitul anului trecut. Totuși, în documentul final votat de deputați, această prevedere a fost exclusă.

Modificările propuse de autorități prevede modificări și privind acordarea dreptului la îndemnizație în cazul decesului unuia dintre soți. Astfel, îndemnizația ar putea fi achitată doar dacă persoana rămasă în viață are pensia sau venitul lunar asigurat realizat nu mai mare de 1,5 ori din minimul de existență anual, conform datelor Biroului Național de Statistică disponibile la momentul solicitării indemnizației.

sursa: bizlaw

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău