Indemnizațiile pentru familiile cu copii vor fi acordate fără ca părinții să depună cerere

  • 04 Ianuarie 15:42
Indemnizațiile pentru familiile cu copii vor fi acordate fără ca părinții să depună cerere

Părinții cu copii mici nu vor mai fi nevoiți să depună cereri pentru a beneficia de prestații sociale. Din acest an, indemnizațiile pentru copii vor fi stabilite din oficiu de către Casa Națională de Asigurări Sociale, transmite IPN.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale menționează că mai multe prestații vor fi acordate pro-activ în baza datelor din sistemele informaționale de stat. Este vorba despre indemnizația unică la nașterea copilului, indemnizația lunară de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină, dar și indemnizația lunară de îngrijire a copilului până la vârsta de 2 ani, acordată tuturor copiilor, indiferent de statutul părintelui (persoană asigurată/neasigurată).

De asemenea, nu va fi nevoie de depunere a cererii pentru indemnizația pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului – stabilită inițial pentru întreaga perioadă de 36 luni, cu posibilitatea de a solicita ulterior modificarea opțiunii pentru o perioadă de 12 luni sau 24 de luni.

Alocațiile sociale pentru copiii cu dizabilități vor fi eliberate fără depunerea unei cereri în acest sens. Alocația de stat va fi acordată din oficiu mamei copilului în baza informației transmise de către Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă și a datelor oferite de Agenția Servicii Publice. În cazul în care minorul este reprezentat de către o altă persoană decât mama, va fi păstrată obligativitatea de depunere a cererii personal, prin adresarea la organul teritorial de asigurări sociale cu documente confirmative.

Tot de la 1 ianuarie, indemnizația unică la nașterea copilului va fi de 20 de mii de lei, fiind majorată cu puțin peste 9 mii de lei, față de anul trecut.

Autoritățile estimează că în acest an, noile modificări vor viza 33 de mii de mame care vor beneficia de indemnizație unică la naștere și peste 114 mii de copii care vor primi indemnizație lunară de creștere și îngrijire a copilului până la vârsta de 3 sau 2 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău