Încrederea în președintele Vladimir Putin a scăzut la 29% pe fondul protestelor pro-Navalnîi (sondaj)

  • 04 Februarie 2021 19:44
Încrederea în președintele Vladimir Putin a scăzut la 29% pe fondul protestelor pro-Navalnîi (sondaj)

Încrederea cetățenilor ruși în președintele Vladimir Putin a scăzut la 29% la sfârșitul lunii ianuarie și începutul lui februarie, dar el rămâne totuși pe primul loc pe lista politicienilor în care rușii au cea mai mare încredere, relevă rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de sondare a opiniei publice Levada din Moscova, citat de publicația independentă Meduza, potrivit Agerpres.

Potrivit Centrului Levada, nivelul de încredere în șeful statului rus scade constant de peste doi ani, după ce în noiembrie 2017 era de 59%.

În august-octombrie 2020, nivelul de încredere în Putin se menținuse constant la 33-34%, iar valoarea minimă a fost înregistrată de sociologi în iulie, când doar 23% dintre intervievați au declarat că au încredere în președintele rus.

Conform aceleiași anchete, pentru prima oară procentul de încredere în opozantul rus Aleksei Navalnîi (5%) l-a depășit pe cel în liderul comuniștilor ruși Ghennadi Ziuganov (4%).

Totuși, proporția rușilor care aprobă pe ansamblu activitatea lui Putin în calitate de președinte este destul de ridicată, situându-se la 64%, doar 34% dintre cei intervievați exprimându-și dezaprobarea. Aceste cifre au rămas practic neschimbate în ultimii doi ani.

Dintre persoanele chestionate cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, 51% aprobă activitatea lui Putin în calitate de președinte, 46% o dezaprobă. În ultimii trei ani, nivelul de aprobare a lui Putin la această categorie de vârstă a scăzut cu aproape o treime. Astfel, în ianuarie 2018, 80% dintre tinerii ruși i-au aprobat activitatea, în timp ce 18% au exprimat o opinie contrară.

Potrivit Centrului Levada, cota de încredere în Vladimir Putin a atins cel mai înalt nivel în 2015, ajungând la circa 80%, la un an după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.

Între 17-24 ianuarie a.c., nivelul de încredere în președintele rus Vladimir Putin a scăzut de la 55% la 53%, indicase Fundația de cercetare "Opinia publică", în urma lansării filmului-anchetă "Palat pentru Putin" de către Fondul de luptă împotriva corupției (FBK) al lui Navalnîi și a protestelor în masă în sprijinul acestuia.

Aleksei Navalnîi a fost arestat la 17 ianuarie la sosirea la Moscova din Germania, unde primise îngrijiri după ce fusese otrăvit cu agent neurotoxic din familia Noviciok în luna august. Marți, el a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare cu executare într-un dosar datând din 2014, când primise o sentință de trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare. Autoritățile penitenciare ruse l-au acuzat că ar fi încălcat măsuri ale controlului judiciar.

Centrul de sondare a opiniei publice Levada este considerat "agent al străinătății" de către autoritățile ruse, la fel ca multe alte organizații neguvernamentale și chiar persoane, pe motiv că ar primi finanțare din afara țării, conform actualei legislații ruse, observatori ruși independenți calificând această lege drept o tentativă a guvernului rus de a limita libertățile societății civile.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău