Incidentul armat din Utrecht | Alegeri-test la nivel de provincii

  • 20 Martie 2019 16:28
Incidentul armat din Utrecht | Alegeri-test la nivel de provincii

Alegătorii olandezi votează miercuri în alegeri la nivel de provincii, un scrutin cu aparență de referendum față de politica premierului centrist Mark Rutte, și al cărui sfârșit de campanie a fost marcat de un incident armat la Utrecht, soldat cu trei morți, notează AFP, potrivit Agerpres.

Incidentul, posibil atac terorist, a încurajat partide de dreapta să propulseze subiectul imigrației în prim-planul ultimelor dezbateri ale campaniei, într-o țară aflată sub șoc.

Scrutinul va fi urmărit cu interes și în afara țării, dată find apropierea calendaristică de alegerile europarlamentare din mai, care ar putea aduce o ascensiune importantă a populiștilor.

A doua zi după incidentul de la Utrecht, toate partidele și-au întrerupt campania pentru acest scrutin, în urma căruia vor fi desemnați noii membri ai camerei legislative superioare.

Excepție a făcut partidul populist și eurosceptic Forum voor Democratie (FvD) al lui Thierry Baudet, care a organizat luni seară o adunare la Scheveningen, suscitând critici aprinse din partea altor formațiuni.

Potrivit sondajelor, coaliția guvernamentală de centru-dreapta, formată din patru partide, riscă să piardă majoritatea infimă de care dispune în camera superioară.

Observatorii și presa anticipează o victorie a GroenLinks, partid ecologist de stânga condus de Jesse Klaver, un tânăr politician cunoscut în străinătate pentru asemănarea sa fizică cu premierul canadian Justin Trudeau.

La celălalt capăt al spectrului politic, FdV ar putea tatona formațiunea lui Geert Wilders, deputatul populist anti-islam. Dacă își vor alătura forțele, cele două partide ar putea forma cel mai mare bloc de opoziție în camera superioară.

În viziunea Partidului Socialist (SP), alegerile sunt în mod clar un 'referendum asupra lui Rutte', chiar dacă acesta a declarat deja că nu se va retrage dacă va pierde majoritatea guvernamentală. În acest caz, a precizat Rutte, va cere sprijinul altor partide pentru a trece prin parlament legile coaliției.

Mark Rutte se află în fruntea guvernului de opt ani. După ce a jucat un rol-cheie în negocierile cu privire la Brexit, îi este prezis un viitor la Bruxelles.

Scrutinul îi va desemna pe cei în jur de 570 de reprezentanți ai celor 12 provincii. La rândul lor, aceștia îi vor desemna pe delegații care vor ocupa cele 75 de locuri în camera superioară a parlamentului.

În mod obișnuit, rata de participare la alegerile provinciale este destul de scăzută: 56% în 2011 și aproape 48% în 2015. Spre comparație, la scrutinul legislativ din 2017 pentru alegerea deputaților, prezența la urne a fost de 82%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău