Incident în Marea Neagră: Distrugătorul britanic traversa apele teritoriale ucrainene, insistă Boris Johnson

  • 24 Iunie 2021 17:10
Incident în Marea Neagră: Distrugătorul britanic traversa apele teritoriale ucrainene, insistă Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson a asigurat joi că distrugătorul Defender al Royal Navy, împotriva căruia armata rusă susține că a deschis foc de avertisment în Marea Neagră, traversa apele ucrainene și a acționat în mod 'absolut corect', relatează AFP.

Potrivit Moscovei, un avion Su-24 și nave rusești au tras tiruri de avertisment miercuri în direcția unui distrugător britanic care ar fi intrat în apele teritoriale ruse în Marea Neagră, în largul Crimeii, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014.

'Noi nu recunoaștem anexarea Crimeii, a fost ilegală; acestea sunt apele ucrainene și a fost absolut corect de a le utiliza pentru a merge din punctul A în punctul B', a răspuns Boris Johnson, într-un interviu la un post de televiziune britanic.

Armata britanică a explicat miercuri că HMS Defender efectua 'o traversare inofensivă în apele teritoriale ucrainene, conform dreptului internațional', dezmințind tiruri de avertisment trase de forțele ruse și evocând 'exerciții de artilerie' rusești în apropiere.

Armata britanică invitase jurnaliști de la BBC și Daily Mail la bordul distrugătorului HMS Defender pentru această traversare din portul ucrainean Odesa spre Georgia, trecând printr-o zonă din apropierea Crimeii, unde Rusia dispune de o importantă bază navală.

Potrivit relatării Daily Mail, HMS Defender a fost escortat de avioane de vânătoare și nave rusești și s-au auzit salve 'repetate' de tun.

Incidentul ruso-britanic constituie o premieră și intervine cu câteva zile înaintea manevrelor militare Sea Breeze 2021, preconizate să aibă loc între 28 iunie și 10 iulie în Marea Neagră. La aceste exerciții participă SUA, alte țări NATO și Ucraina, ceea ce Moscova nu agreează.

Episodul intervine într-un climat de tensiuni puternice între Rusia și Regatul Unit, alimentate de o serie de crize diplomatice și de otrăvirea cu o substanță considerată armă chimică, în 2018, a fostului agent dublu rus Serghei Skripal (și a fiicei sale) în Anglia.

Boris Johnson a respins cu toate acestea că relațiile dintre cele două țări ar fi la cel mai scăzut nivel: 'Îmi amintesc de perioade din viața mea când lucrurile au fost mult mai rele, tot ceea ce facem este să respectăm legea și aceasta este una dintre misiunile pe care această forță navală le îndeplinește cu alte țări din întreaga lume', a spus el.

În urma incidentului cu distrugătorul britanic, ambasadoarea Regatului Unit la Moscova, Deborah Bronnert, a fost convocată joi la Ministerul rus de Externe.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, declarase anterior că Rusia îi va prezenta o notă de protest fermă.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău