Incident armat în Golf | Washingtonul denunţă din nou Iranul la ONU

  • 14 Iunie 09:20
Incident armat în Golf | Washingtonul denunţă din nou Iranul la ONU

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Jonathan Cohen, a făcut cunoscute joi, în cursul unei reuniuni cu uşile închise a Consiliului de Securitate, acuzaţiile aduse de Washington Iranului în ce priveşte responsabilitatea acestuia în atacurile împotriva a două petroliere în Golf, au afirmat mai mulţi diplomaţi, relatează AFP.

Toate elementele indică Iranul, le-a spus în principal Jonathan Cohen celorlalţi 14 parteneri din Consiliul de Securitate cu prilejul acestei reuniuni solicitate de urgenţă de Washington, intrând în detalii cu privire la tipul de bombe utilizate şi acţiunea "sofisticată", potrivit diplomaţilor.

Mai devreme, secretarul de stat american, Mike Pompeo, afirmase în cursul unei declaraţii oficiale: "Guvernul Statelor Unite consideră că Republica Islamică Iran este responsabilă de atacurile comise (joi) în Marea Oman".

Două petroliere - unul norvegian, altul japonez - au fost vizate joi de un atac de origine necunoscută în Marea Oman.

Cu o lună în urmă, au avut loc deja atacuri împotriva a patru nave, între care trei petroliere, în largul Emiratelor Arabe Unite (EAU), acte pentru care Washingtonul a acuzat Teheranul.

Iranul a dezminţit orice implicare.

"Consiliul trebuie să se sesizeze în continuare cu privire la acest subiect", a insistat ambasadorul american, subliniind că precedentele atacuri nu au dus la niciun răspuns. "Dacă nu reacţionăm, sunt posibile alte atacuri", a adăugat el, citat de diplomaţi.

Cu prilejul reuniunii, toate ţările şi-au exprimat îngrijorarea în faţa accentuării tensiunilor.

Mai multe ţări au cerut "o anchetă independentă" asupra ultimului atac. Rusia a subliniat că "nu trebuie să ne precipităm asupra concluziilor", potrivit unei surse diplomatice.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
28,34 °C
cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,1 m/s
Thu
23 °C
Fri
24 °C
Sat
25 °C
Sun
25 °C
Mon
24 °C

Curs oficial BNM 20 Iunie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3960 0.0050
USD 18.2002 0.0004
RON 4.3136 -0.0022
UAH 0.6902 0.0004
RUB 0.2844 0.0012
Arhivă Radio Chișinău