Incident armat în Golf | Washingtonul denunță din nou Iranul la ONU

  • 14 Iunie 2019 09:20
Incident armat în Golf | Washingtonul denunță din nou Iranul la ONU

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Jonathan Cohen, a făcut cunoscute joi, în cursul unei reuniuni cu ușile închise a Consiliului de Securitate, acuzațiile aduse de Washington Iranului în ce privește responsabilitatea acestuia în atacurile împotriva a două petroliere în Golf, au afirmat mai mulți diplomați, relatează AFP.

Toate elementele indică Iranul, le-a spus în principal Jonathan Cohen celorlalți 14 parteneri din Consiliul de Securitate cu prilejul acestei reuniuni solicitate de urgență de Washington, intrând în detalii cu privire la tipul de bombe utilizate și acțiunea "sofisticată", potrivit diplomaților.

Mai devreme, secretarul de stat american, Mike Pompeo, afirmase în cursul unei declarații oficiale: "Guvernul Statelor Unite consideră că Republica Islamică Iran este responsabilă de atacurile comise (joi) în Marea Oman".

Două petroliere - unul norvegian, altul japonez - au fost vizate joi de un atac de origine necunoscută în Marea Oman.

Cu o lună în urmă, au avut loc deja atacuri împotriva a patru nave, între care trei petroliere, în largul Emiratelor Arabe Unite (EAU), acte pentru care Washingtonul a acuzat Teheranul.

Iranul a dezmințit orice implicare.

"Consiliul trebuie să se sesizeze în continuare cu privire la acest subiect", a insistat ambasadorul american, subliniind că precedentele atacuri nu au dus la niciun răspuns. "Dacă nu reacționăm, sunt posibile alte atacuri", a adăugat el, citat de diplomați.

Cu prilejul reuniunii, toate țările și-au exprimat îngrijorarea în fața accentuării tensiunilor.

Mai multe țări au cerut "o anchetă independentă" asupra ultimului atac. Rusia a subliniat că "nu trebuie să ne precipităm asupra concluziilor", potrivit unei surse diplomatice.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău