Închisoarea Guantanamo, ''pregătită'' să primească noi deținuți, anunță un amiral american

  • 16 Februarie 2018 12:47
Închisoarea Guantanamo, ''pregătită'' să primească noi deținuți, anunță un amiral american

Închisoarea Guantanamo este ''pregătită'' să primească noi deținuți, dar încă nu a primit niciun ordin în acest sens, a declarat joi un înalt responsabil american, citat de AFP.

Președintele american Donald Trump a semnat un decret în ianuarie anulându-l pe cel al predecesorului său Barack Obama, care prevedea închiderea acestui controversat centru de detenție al SUA, situat în Cuba, notează Agerpres

''În prezent, avem 41 de deținuți acolo. Suntem pregătiți să primim mai mulți dacă vor fi trimiși'', a afirmat amiralul Kurt Tidd, șeful comandamentului operațional pentru America de Sud (Southcom), vorbind în fața unor parlamentari americani.

''Până acum nu am primit niciun ordin prin care să fim avertizați că noi deținuți ne-ar putea fi trimiși, dar responsabilitatea noastră este de a-i integra în mod eficient'', după caz, a asigurat amiralul.

Controversata închisoare nu a mai primit deținuți din 2008. Ea a fost deschisă după atentatele din 11 septembrie 2001 și, în momentul culminant al activității sale, 780 de persoane au fost reținute acolo pentru presupuse legături cu Al Qaida și cu talibanii.

În discursul său cu privire la Starea Uniunii la sfârșitul lunii ianuarie, Donald Trump a declarat că deținuții provenind din gruparea jihadistă Statul Islamic vor sfârși ''în multe cazuri'' la Guantanamo.

În timpul campaniei, el a promis să umple centrul de detenție cu ''băieți răi'' ("bad dudes") și a apreciat că ''ar fi bine'' dacă suspecții de terorism în SUA ar fi trimiși acolo pentru a fi judecați.

Soarta jihadiștilor capturați - mulți dintre ei străini - și deținuți de milițiile sprijinite de SUA în nordul Siriei a suscitat numeroase polemici, în special, în rândul armatei americane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău