Închiderea școlilor pe fondul pandemiei de coronavirus: Șeful ONU avertizează că lumea se confruntă cu o 'catastrofă generațională'

  • 04 August 2020 19:10
Închiderea școlilor pe fondul pandemiei de coronavirus: Șeful ONU avertizează că lumea se confruntă cu o 'catastrofă generațională'

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat marți că lumea se confruntă cu o "catastrofă generațională" din cauza închiderii școlilor pe fondul pandemiei de coronavirus și a subliniat că a-i aduce pe elevi înapoi la sala de clasă în condiții de siguranță trebuie să fie "principala prioritate", relatează Reuters.

Guterres a spus că, de la mijlocul lunii iulie, școlile au fost închise în aproximativ 160 de țări, afectând peste 1 miliard de elevi, în timp ce nu mai puțin de 40 de milioane de copii au ratat educația preșcolară.

Aceasta se adaugă celor mai mult de 250 milioane de copii care nu mergeau la școală înainte de pandemie și în timp ce doar un sfert din elevii de gimnaziu din țările în curs de dezvoltare au plecat cu cunoștințe de bază, a declarat el într-o videoconferință.

"Acum ne confruntăm cu o catastrofă generațională ce ar putea irosi un potențial uman incalculabil, submina decenii de progres și exacerba inegalitățile înrădăcinate", a declarat Guterres, în timp ce a lansat o campanie ONU având titlul "Save our Future" ("Salvați-ne viitorul").

"Odată ce transmisia locală de COVID-19 este sub control, a-i aduce pe elevi înapoi la școală și în instituții de învățământ în condiții de siguranță trebuie să fie principala prioritate", a subliniat el. "Consultarea cu părinții, îngrijitorii, profesorii și tinerii este fundamentală", a adăugat el.

Recomandările ONU pentru revenirea pe drumul cel bun al educației globale intervin în timp ce președintele SUA Donald Trump insistă pentru redeschiderea școlilor în fața opoziției unor profesori și părinți, în contextul în care cazurile de COVID-19 sunt în puternică creștere în multe părți ale țării.

Coronavirusul, apărut pentru prima dată în China la sfârșitul anului trecut, a infectat 4,6 milioane de persoane în Statele Unite și a ucis mai mult de 155.000 de americani din februarie, potrivit unui bilanț Reuters. Decesele au crescut cu peste 25.000 în iulie și cazurile s-au dublat în 19 state în cursul lunii.

La nivel global, coronavirusul a infectat cel puțin 18,1 milioane de persoane și a făcut peste 689.000 de decese înregistrate, potrivit bilanțului Reuters, transmite AGERPRES.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău