Încheierea președinției României la Consiliul UE, marcată printr-un eveniment informal de către Ambasada României la Chișinău

  • 02 Iulie 2019 11:54
Încheierea președinției României la Consiliul UE, marcată printr-un eveniment informal de către Ambasada României la Chișinău

În data de 1 iulie 2019, Ambasada României la Chișinău a organizat un eveniment informal pentru a marca încheierea cu succes, la 30 iunie 2019, a primei Președinții române a Consiliului Uniunii Europene.

Într-un comunciat al instituției se menționează că, la evenimentul organizat la o vinărie au participat membri ai Guvernului, deputați din cadrul Parlamentului și alți oficiali de rang înalt, reprezentanți ai mediului diplomatic acreditat la Chișinău, reprezentanți ai mediului academic, cultural și asociativ din Republica Moldova.

În discursul susținut, ambasadorul român, Daniel Ioniță, a trecut în revistă realizările președinției României la Consiliul UE printre care: peste 90 de acte legislative ale UE pentru viitorul Europei și în beneficiul tuturor europenilor; organizarea Summit-ului informal al UE de la Sibiu din 9 mai la care, șefii de state și de guvern din UE și-au reafirmat angajamentul de a continua să colaboreze cu partenerii din întreaga lume; organizarea reuniunii de la Bruxelles (20 iunie),  în cadrul căreia Consiliul European a stabilit prioritățile generale care vor ghida activitatea UE în următorii cinci ani; consolidarea Parteneriatului Estic -  punct prioritar al Agendei Președinției Române.

În acest context, a fost reafirmată ”disponibilitatea României de a continua sprijinul ferm pentru parcursul european și reformele necesare Republicii Moldova, atât pe plan european cât și la nivel bilateral”. De asemenea, a fost reiterat faptul că ”România este pregătită să ajute Chișinăul pentru a-și îndeplini angajamentele asumate în relația cu Uniunea Europeană și pentru a comunica realizările Republicii Moldova la Bruxelles”.

În cadrul evenimentului, invitații s-au bucurat de spectacolul oferit de membri ansamblului etnofolcloric „Ștefan-Vodă”, condus de rapsodul Tudor Ungureanu. De asemenea, au putut fi admirate în cadrul unei remarcabile expoziții de ii tradiționale românești, o serie de piese autentice provenind din diverse zone etnografice ale României, oferite publicului cu sprijinul  doamnei Diana TOMA, colecționar, din România. Cu acest prilej, ambasadorul român, Daniel Ioniță a reamintit demersurile comune, întreprinse de România și Republica Moldova pentru înscrierea iei românești în lista patrimoniului cultural intangibil al UNESCO, subliniind că ”ia tradițională românească reprezintă încă un element care adaugă valoare și întărește tradițiile, limba, cultura și istoria noastră comună cu Republica Moldova”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
-4 °C
nori împrăștiați
Umiditate:85 %
Vint:1,5 m/s
Tue
4 °C
Wed
5 °C
Thu
3 °C
Fri
2 °C
Sat
4 °C

Curs oficial BNM 27 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5662 -0.0959
USD 17.7303 0.0016
RON 4.0937 -0.0208
UAH 0.7260 0.0002
RUB 0.2870 0.0005
Arhivă Radio Chișinău