Incertitudine în Parlament cu privire la LIMBA ROMÂNĂ. Cine și în ce condiții ar putea susține modificarea Constituției

  • 01 Noiembrie 2017 00:15
Incertitudine în Parlament cu privire la LIMBA ROMÂNĂ. Cine și în ce condiții ar putea susține modificarea Constituției

Semnatarii inițiativei cu privire la modificarea sintagmei „limba moldovenească” din articolul 13 al Constituției Republicii Moldova, prin înlocuirea acesteia cu limba română, avizată pozitiv de Curtea Constituțională de la Chișinău, speră să acumuleze numărul necesar de voturi în Parlament. Pentru aceasta este, însă, necesar un compromis cu Partidul Democrat.

Deputatul Valeriu Ghilețchi, liderul grupului popular-european care alături de democrați constituie majoritatea parlamentară a sugerat o soluție.

„Cred că ar exista posibilitatea de un dialog, de un compromis politic. Anterior fracțiunea PD susținută și de grupul PPEM a venit cu inițiativa de a modifica Constituția și de a introduce noțiunea de integrare europeană. Cred că aceasta poate constitui un element de discuție. Cred că am putea găsi un numitor comun”, spune Ghilețchi, citat de Europa Liberă.

Totodată, votarea la pachet a celor două inițiative ca variantă de compromis a fost anterior exclusă de președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, care declara în urmă cu două săptămâni că PD nu va sprijini, cel mai probabil, înlocuirea denumirii limbii în Legea Supremă.

Asta chiar dacă unii dintre exponenții PD, printre care și președintele Parlamentului, Andrian Candu, au afirmat că limba vorbită este româna.

„Nu vă pot răspunde la această întrebare. Nu am discutat nici la partid, nici în fracțiune. Curtea Constituțională a dat un aviz pur tehnic. Iar decizia politică care va fi - rămâne să vedem. La moment nu putem comenta”, declară un alt deputat PD, Sergiu Sârbu.

Mingea se află acum în terenul Partidului Democrat de guvernământ. Dacă deputații democrați vor decide să sprijine inițiativa propusă de liberal-democrați și susținută plenar de liberali și popular europeni, atunci s-ar acumula numărul necesar de 67 de voturi pentru a substitui în Constituție limba moldovenească cu limba română, menționează Europa Liberă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău