Începe Săptămâna Națională a Voluntariatului în R.Moldova

  • 01 Octombrie 2017 20:45
Începe Săptămâna Națională a Voluntariatului în R.Moldova

Săptămâna Națională a Voluntariatului începe de luni, 2 octombrie în Republica Moldova. Evenimentul, aflat la cea de-a 11 ediție, își propune să promoveze voluntariatului la nivel național și mobilizează mii de cetățeni și organizații pentru a contribui la schimbarea în bine a societății. În acest an, organizatorii vor să sensibilizeze opinia publică și autoritățile în legătură cu necesitatea de colectare separată, sortare și reciclare a deșeurilor.

„În acest an va fi o activitate de sortare a deșeurilor la Bubuieci(...)Republica Moldova, nu are o tradiție de selectare a deșeurilor și de a face bani din deșeuri. Vom merge acolo cu mănuși, în cizme, în haine comode. Timp de o oră vom face voluntariat - vom selecta deșeurile ca să explicăm cât de important este ca fiecare dintre noi să facă niște acte de cetățenie activă începând cu bucătăria noastră: atunci când ne selectăm sticla de la lapte sau un pachet alimentar și hârtia, de exemplu.”, spune președinta Asociației Obștești „Tinerii Pentru Dreptul la Viață”, Antonița Fonari.

La Sătpămâna Națională a Voluntariatului vor participa atât deputați, cât și membrii mai multor organizații neguvernamentale. De exemplu, pentru membrii Asociației „Motivație”, care se axează pe asistența acordată persoanelor cu dizabilități locomotorii, a devenit deja o tradiție să participe la acțiunile de voluntariat.

„O să venim împreună cu echipa să colectăm aceste deșeuri și să facem selecția lor. Sperăm să se implice cât mai multe persoane pentru a demonstra că chiar fiind cu o problemă locomotorie să arate că totul este posibil, trebuie să fii responsabilă și să ai grijă de mediu, pentru că noi toți trăim în această societate și să respirăm acest aer. Dacă nu noi vom face curat, atunci cine o va face?”, povestește Victoria Boțan, specialist în relații cu publicul al Asociației „Motivație”.

Potrivit organizatorilor Săptămânii Naționale a Voluntariatului, în Capitală, se produc zilnic 700 de tone de gunoi. Ei susțin că dacă deșeurile ar fi separate din start și colectate selectiv la sursă, procentul de reciclare ar fi mai mare, iar problemele cu depozitarea-mai mici.

În această vară, Chișinăul s-a confruntat cu o criză a deșeurilor menajere, când timp de câteva zile autoritățile nu aveau unde să depoziteze gunoiul. Totul s-a întâmplat  după ce locuitorii din comuna Bubuieci au blocat accesul autospecialelor spre groapa de gunoi din localitate. Ulterior, autoritățile centrale au ajuns la o înțelegere cu locuitorii din Țânțăreni, care au permis să fie depozitat din nou gunoiul în apropiere de localitatea lor. În schimb, consilierii municipali au decis alocarea a 39 de milioane de lei pentru amenajarea suplimentară a poligonului de la Țânțăreni, pentru efectuarea unor lucrări de dezvoltare în localitate și pentru acordarea compensațiilor pentru prejudiciul adus locuitorilor.

Amintim că groapa de gunoi de la Bubuieci a fost deschisă provizoriu în 2011, după ce locuitorii de la Țânțăreni au protestat față de aducerea deșeurilor la gunoiștea situată în apropiere de localitate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:7,2 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău