Începe reuniunea șefilor diplomațiilor NATO: România reiterează sprijinul pentru NATO 2030

  • 23 Martie 2021 11:21
Începe reuniunea șefilor diplomațiilor NATO: România reiterează sprijinul pentru NATO 2030

Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, va participa, marți și miercuri, la Bruxelles, la reuniunea șefilor diplomațiilor din statele membre NATO, context în care va reitera "sprijinul deplin" al României pentru procesul de reflecție NATO 2030 și va sublinia importanța consolidării relației transatlantice și creșterii coeziunii aliate.

Potrivit unui comunicat MAE, citat de defenseromania.ro, miniștrii vor aborda teme cu relevanță și de actualitate pe agenda aliată, reuniunea fiind un reper important în pregătirea Summitului NATO din 2021.

Reuniunea este prima la care participă secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, după instalarea noii Administrații SUA.

"Tema centrală de pe agenda reuniunii o reprezintă procesul de reflecție strategică privind consolidarea dimensiunii politice a Alianței - NATO 2030, coordonat de secretarul general al NATO, care urmărește adaptarea mai eficientă a Alianței la mediul de securitate din ce în ce mai complex în care funcționează. De asemenea, miniștrii aliați vor aborda răspunsul NATO la provocările și amenințările din Vecinătatea Sudică și se vor concentra pe situația de securitate din Afganistan, precum și pe alte aspecte privind securitatea regională", se arată în comunicat.

Șeful diplomației române va reitera și sprijinul țării noastre pentru elaborarea unui nou Concept Strategic al NATO, care să ofere Alianței instrumente adecvate de răspuns la provocările mediului de securitate actual.

"Ministrul Bogdan Aurescu va evidenția angajamentul României de a continua participarea la eforturile de stabilizare din Afganistan, evocând contribuția substanțială a țării noastre la misiunea Resolute Support. De asemenea, va evoca necesitatea coordonării aliate aprofundate asupra viitorului acestei misiuni", se menționează în comunicat.

Miniștrii vor avea două sesiuni de lucru în format aliat și una la care vor participa omologii din Suedia și Finlanda, precum și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri externe și politica de securitate, la aceasta din urmă fiind abordate teme ca relația cu Rusia, controlul armamentelor și aspecte de securitate regională.

"În contextul discuțiilor legate de Rusia, ministrul Bogdan Aurescu va promova pozițiile României cu privire la necesitatea întăririi pe mai departe a posturii NATO de descurajare și apărare pe întreg Flancul Estic, inclusiv în regiunea Mării Negre. De asemenea, va evidenția importanța unui răspuns eficient la sporirea și diversificarea provocărilor de securitate din Vecinătatea Estică și, în acest sens, va susține aprofundarea cooperării cu partenerii estici", se mai arată în comunicat. 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău