Începe perioada alergiilor. Sute de oameni grav afectați nu au șanse la tratament în R.Moldova (Sănătate INFO)

  • 19 Mai 2019 18:48
Începe perioada alergiilor. Sute de oameni grav afectați nu au șanse la tratament în R.Moldova (Sănătate INFO)

Primăvara vine nu doar cu verdele crud și copaci înfloriți, dar și cu aceleași veșnice probleme pe care le au oamenii cu diverse alergii. Primăvara aceasta, fiind una ploioasă, nu avem o acutizare a stărilor celor ce suferă de polinoză de primăvară, însă vara și toamna s-ar putea ca medicii să aibă mai mult de muncă, spun specialiștii.

Deocamdată, în Moldova nu există medicamente care poate să-i ajute pe pacienți să prevină toate simptomele. Aceștia sunt nevoiți să le cumpere din alte țări, la prețuri deloc mici, subliniază Sănătate INFO

Medicul pediatru Tatiana Gorelco spune că de obicei, polinoza se divizează în trei categorii. Polinoza de primăvară, cauzată de polenul de păpădie, de puful de plop, polenul de tei și de salcâm și polinoza estivală, cauzată de alergenii din cereale și polinoza de toamnă, care este legată de alergia la ambrozie și pelin.

„Polinozele se manifestă la copii prin nas înfundat, strănut, eliminări apoase din nas, prurit nazal, prurit ocular. Dar se poate manifesta și prin accese de năduf, erupții pe piele, cu simptome gastro-intestinale(vomă, diaree)”, spune medicul alergolog.

Nu există un tratament specific pentru polinoze. Medicii recomandă ca pacienții care sunt alergici la diverse tipuri de alergeni să înceapă tratamentul cu mult timp înainte ca alergenii să apară.

„Cei care nu fac alergie de primăvară-vară, dar știu că sunt afectați de alergenii de toamnă trebuie cel puțin cu o lună înainte de sezonul de înflorire să consulte medicul și să administreze tratamentul de desensibilizare. În condițiile țării noastre vorbim despre o sensibilizare nespecifică, când se prescriu antihistaminice locale sistemice, costicosteroizi”, spune Tatiana Gorelco.

Tratamentul de desensibilizare este unul costisitor, iar pacienții sunt nevoiți să-și cumpere aproape toate medicamentele de peste hotare, întrucât în farmaciile din țară acestea nu se găsesc.

„Desensibilizarea specifică constă în administrarea pacientului a dozelor crescânde de alergen cauzal. Dacă vorbim de alergia la ambrozie, atunci alergenul de ambrozie se administrează, dacă vorbim de alergenul la pelin, atunci alergenul de pelin. Aceste medicamente, de obicei, se administrează fie sub formă de picături, fie sublingual, fie sub formă de pastile. Se mai folosește și o formă subcutanată de alergeni, tot mai puțin răspândită în ultimul timp. Din păcate, aceste medicamente nu sunt înregistrate la noi în țară. Noi recomandăm această terapie, dar pacienții și le cumpără din afara țării”, adaugă medicul.

Mai multe detalii, pe Sănătate INFO

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău