Începe Noul An Chinezesc, cel al Dragonului de Lemn. Ce tradiții se respectă în China

  • 10 Februarie 09:22
Începe Noul An Chinezesc, cel al Dragonului de Lemn. Ce tradiții se respectă în China

Data de 10 februarie marchează începutul Anului Nou Chinezesc, respectiv cel al Dragonului de Lemn. Dragonul este cel de-al 5-lea animal din ciclul de 12 ani al semnelor zodiacale chinezești, venind după Iepure și înaintea Șarpelui.

Spre deosebire de dragonii occidentali, în tradiția chineză dragonii sunt de bun augur. În China și Asia de Sud, dragonul este simbolul nobleții, norocului, solemnității și sfințeniei. Dragonul chinezesc este inovator, creativ, mândru, curajos, pasional și irascibil.

Ca și Anul Nou occidental, Anul Nou lunar chinezesc este unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul asiatic, dacă nu chiar cel mai important. În fiecare an, data sa variază în calendarul gregorian. Cu toate acestea, Anul Nou Lunar este întotdeauna sărbătorit între 21 ianuarie și 20 februarie, la a doua lună nouă de la solstițiul de iarnă, scrie sortiraparis.com.

Cunoscut și sub numele de Festivalul Primăverii, Anul Nou chinezesc a fost inițial un festival agricol care le permitea țăranilor să observe ritmul anotimpurilor și să vadă sosirea primăverii mult așteptate.

Originile Anului Nou Lunar se referă, de asemenea, la Nian, un monstru care, potrivit legendei, a atacat și devorat sătenii în ajunul Anului Nou. Se crede că, într-o seară, Nian a fost speriat de culoarea roșie. De atunci, chinezii au luat obiceiul de a-și decora casele în această perioadă a anului prin agățarea unor benzi de hârtie roșie la uși și ferestre. De asemenea, ei aprind torțe și aprind petarde pentru a speria Nianul.

În China, există multe sărbători în jurul acestui festival. Ele încep în ajunul Anului Nou. În această zi, chinezii se adună în familie și gătesc mâncăruri tradiționale, folosind ingrediente cu semnificații foarte speciale. De exemplu, pe masă se găsește întotdeauna pește, pentru abundență, dar și ravioli, care simbolizează reuniunea familiei și fericirea, sau tăiței, care se referă la longevitate. De asemenea, se obișnuiește să se mănânce prăjituri de orez lipicios (Niangao), semn de prosperitate pentru anul care vine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-0,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:2,06 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
7
Tue
6
Wed
7
Arhivă Radio Chișinău