Începe cel mai mare exercițiu multinațional naval din Marea Neagră, organizat de Forțele Navale Române

  • 05 Aprilie 2019 09:15
Începe cel mai mare exercițiu multinațional naval din Marea Neagră, organizat de Forțele Navale Române

Cel mai mare exercițiu multinațional naval din Marea Neagră, „Sea Shield 19”, organizat de Forțele Navale Române, la care vor participa 2.200 de militari, începe vineri și se va desfășura atât în apele teritoriale ale României, cât și în apele internaționale ale Mării Negre, potrivit Mediafax.

Potrivit Statului Major al Forțelor Navale (SMFN) din România, la exercițiu, ce va avea loc în perioada 5 - 13 aprilie, vor participa 14 nave militare românești și șase nave militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda și Turcia, cu un total de aproximativ 2.200 de militari.

Aceștia vor exersa proceduri întrunite de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, de suprafață și aeriene, adaptate la tipologia amenințărilor de securitate din regiunea Mării Negre.

„Scenariul exercițiului este fictiv și urmărește planificarea și executarea unei Operații de Răspuns la Criză (CRO) sub mandatul unei Rezoluții a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (UNSC), în contextul unui mediu de securitate caracterizat prin amenințări simetrice și asimetrice”, se arată într-un comunicat al SMFN.

Forțele Navale Române, în calitate de gazdă, implică o structură impresionantă de forțe în desfășurarea Exercițiului „Sea Shield 19”. Sub conducerea și coordonarea Comandamentului Flotei, vor fi două fregate, două corvete, două dragoare de mine, două nave purtătoare de rachete, două nave maritime pentru scafandri de luptă, trei remorchere maritime, un detașament de scafandri EOD (specializați în lupta împotriva amenințărilor subacvatice - n.r.), două detașamente mobile de lansare rachete și alte nave de sprijin, precum și structurile specializate distincte, Brigada 243 Radioelectronică și Observare, Direcția Hidrografică Maritimă, Centrul 110 Comunicații și Informatică, Centrul pentru Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică, care vor asigura suportul specific, de la țărm.

De asemenea, Forțele Aeriene Române vor asigura secvențele de luptă împotriva amenințărilor aeriene cu aeronave MIG 21 LanceR și F-16, iar forțele navale ale Statelor Unite și ale Turciei vor acționa cu două aeronave de patrulare maritimă.

Și Forțele Terestre Române participă la exercițiu cu un detașament din compunerea Brigăzii 9 „Mărășești”, pentru protecția căilor de comunicații terestre și a portului Constanța.

Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM) a desemnat să participe la Exercițiul „Sea Shield 19” Gruparea Navală Permanentă (SNMG-2), care operează în Marea Neagră, începând cu 28 martie 2019, având în compunere nave din Bulgaria, Canada, Olanda, România și Turcia. În plus, Grecia și Bulgaria sunt reprezentate la exercițiu de câte o navă de luptă.

Navele militare străine urmează să intre în portul Constanța sâmbătă, 6 aprilie, data la care este planificată să se desfășoare deschiderea oficială a Exercițiului „Sea Shield 19”, la Terminalul de Pasageri, în prezenta șefului Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrșu. Pe timpul celor două zile de escală în port, sunt programate vizite oficiale, dar și ședințe de discutare a detaliilor organizatorice pentru secvențele planificate pe mare.

Toate navele participante vor ieși pe mare luni, 8 aprilie, pentru o săptămână în care își vor sincroniza toate eforturile în vederea îndeplinirii obiectivelor Exercițiului multinațional „SeaShield 19”.

Sursa: Mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
15
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:4,63 m/s
Wed
11
Thu
14
Fri
10
Sat
7
Sun
9

Curs oficial BNM 20 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6043 0.1448
USD 17.9415 0.0430
RON 4.3858 0.0294
UAH 0.6409 0.0013
RUB 0.2356 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău