Începe bătălia internațională pentru Remdesivir. Anunțul companiei producătoare care aruncă piața în aer

  • 05 Octombrie 2020 07:22

Medicamentul cu care este tratat Donald Trump contra infecției cu noul coronavirus, Remdesivir, ar putea ajunge prea scump pentru a avea acces la el. Compania americană care produce Remdesivir, Gilead, va vinde direct acest medicament către spitalele din SUA, și nu prin Departamentul de Sănătate. Această decizie ar putea duce la o explozie a prețurilor și la sincope grave în ritmul de achiziționare, scrie Digi24.ro

 

Timp de 5 luni, Departamentul de Sănătate a fost responsabil pentru alocarea acestui medicament în spitale. Această schimbare are loc pentru că instituția federală nu ar fi distribuit medicamentul într-un mod transparent: fie a ajuns la pacienți, dar nu neapărat la cei care aveau nevoie, fie unele spitale nu au primit suficient sau, pur și simplu, au fost lăsate fără acest tratament.

Alexandru Rafila: Va exista o competiție între țări

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, citat de Mediafax, avertizează că în acest caz ar trebui să începem să ne gândim cum să ne descurcăm și singuri. Potrivit lui Alexandru Rafila, în schemele de tratament asigurate prin Comisia Europeană sunt acum incluși 2.500 de pacienți. Dar, dacă vânzarea medicamentului va fi complet liberalizată, bazată doar pe cine oferă mai mult și mai repede, Alexandru Rafila crede că va exista o competiție între țări.

„Deja sunt peste 2500 de pacienți incluși în schemele de trament furnizate de Comisia Europeană și după ce se livrează și a treia tranșă probabil că trebuie să începem să ne gândim să ne descurcăm și singuri. Va exista o competiție între țări. Una este să beneficiezi de un mecanism centralizat în care Uniunea Europeană are altă forță de negociere și de asta spun că ar trebui abordate din timp căile de discuții în direcția acestui medicament”, a spus Alexandru Rafila.

Pentru moment, Remdesivir încă ajunge la pacienții români. Potrivit Mediafax, astăzi au ajuns la Institutul Matei Balș din București 200 de doze de Remdesivir.

„Noi am încercat să facem niște demersuri separate, tocmai pentru că avem mulți pacienți cu forme medii sau severe și avem nevoie de Remdesivir. (...) Și atunci când s-a întâmplat în trecutul apropiat să nu fie Remdesivir, noi oricum am făcut demersuri și am reușit să obținem de la alte unități”, a precizat Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș.

Citiți și:  Dr. Andreea Moldovan: Disperarea din martie-aprilie pentru achiziția de măști și echipamente s-ar putea repeta acum cu medicamentele

Cât costă tratamentul pentru un pacient

Compania farmaceutică americană Gilead, care produce Remdesivir, a stabilit în iunie prețul cu care va vinde o doză către companiile guvernamentale din țările dezvoltate: 390 de dolari. Pentru tratamentul unui pacient este nevoie de șase doze, costul total fiind de 2.340 de dolari pe pacient, a estimat atunci compania.

Imediat după anunțarea prețurilor de achiziție, SUA au cumpărat practic toate stocurile de Remdesivir pentru următoarele trei luni.  Administrația Trump a cumpărat peste 500.000 de doze, ceea ce reprezenta toată producția Gilead pentru iulie și 90% din august și septembrie.

Ulterior au fost încheiate protocoale prin care și Comisia Europeană a putut avea acces la acest medicament. La sfârșitul lui iulie, Comisia Europeană a semnat un contract de 63 de milioane de euro cu compania farmaceutică Gilead pentru a asigura doze de Veklury, denumirea comercială a Remdesivir, pentru circa 30.000 de pacienți din țările membre, inclusiv România. Veklury a fost primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău