FOTO | Începe a zecea ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău. Programul evenimentelor

  • 26 Septembrie 08:52
FOTO | Începe a zecea ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău. Programul evenimentelor

Cele mai de succes filme noi, un focus dedicat regizorului Cristi Puiu, pelicule clasice, o lansare de carte vor fi prezentate publicului din Republica Moldova în cadrul Zilelor Filmului Românesc, care încep astăzi, 26 septembrie, la Chișinău. Evenimentele vor avea loc în principal la cinematograful Cineplex-Loteanu, dar și la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP). Toate proiecțiile sunt cu intrare liberă.

Tradiționala secțiune FILME NOI aduce în premieră la Chișinău lungmetrajele multipremiate „Trei kilometri până la capătul lumii” (2024), de Emanuel Pârvu, „Familiar” (2023), de Călin Peter Netzer, „Anul Nou care n-a fost” (2024), de Bogdan Mureșanu, „Săptămâna Mare” (2024), de Andrei Cohn, și „Warboy” (2023, România-Moldova), de Marian Crișan, precum și scurtmetrajul „Casa neagră” (2024, România-Moldova), de Dumitru Grosei.

FOTO | Începe a zecea ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău. Programul evenimentelor

Invitații acestei secțiuni sunt regizorul și actorul Emanuel Pârvu, regizorii Bogdan Mureșanu, Marian Crișan și Dumitru Grosei și actrița Nicoleta Lefter.

Invitatul special al ediției a zecea este cunoscutul regizor Cristi Puiu, celebrat în secțiunea FOCUS, care va prezenta filmele „MMXX” (2023, România-Moldova), „Marfa și banii” (2001) și „Moartea domnului Lăzărescu” (2005).

Secțiunea RETRO, dedicată cinematografiei clasice, va celebra cunoscuta Generație `70, prin proiectarea primelor sale trei filme importante: documentarul colectiv „Apa ca un bivol negru” (1970) și filmele de ficțiune „Nunta de piatră” (1971) și „Duhul aurului” (1974), ambele realizate în tandem de Mircea Veroiu și Dan Pița.

Copiii vor putea să se bucure la rândul lor de un film clasic, „De-aș fi… Harap Alb” (1965), în regia lui Ion Popescu-Gopo.

În parteneriat cu Librăriile Cărturești, ZFR va organiza lansarea unei influente cărți de cinema, recent tradusă în limba română de Editura Vellant și Editura UNATC Press: „Istoria filmului. O introducere” (volumul I), de Kristin Thompson, David Bordwell și Jeff Smith. Invitatul special al evenimentului, care va avea loc la Cărturești Muzeu, va fi lectorul universitar și criticul de film Andrei Rus, coordonatorul traducerii.

Andrei Rus va fi prezent și la AMTAP, unde va introduce un calup de scurtmetraje studențești din anii `90, recent digitalizate ca parte a proiectului Arhiva Activă pe care l-a inițiat în cadrul UNATC București, și va vorbi despre curatoriat, arhive și critica de film.

Studenții, dar și toți cei interesați vor putea lua parte, tot la AMTAP, și la un masterclass despre sunetul de film, pe care îl va susține cunoscutul inginer de sunet Mihai Bogos.

Cu ocazia împlinirii a zece ani, ZFR va merge în premieră în această toamnă în zece orașe din Republica Moldova. În afară de Chișinău, vor mai fi proiecții la Hâncești (26 septembrie), Nisporeni (27 septembrie), Călărași (28 septembrie), Orhei (29 septembrie), Ungheni (3 octombrie), Florești (4 octombrie), Bălți (5-6 octombrie), Căușeni (10 octombrie) și Cahul (12-13 octombrie).

În celelalte nouă orașe, spectatorii vor putea vedea „Warboy” (2023, România-Moldova), în regia lui Marian Crișan, și filmul pentru copii „De-aș fi… Harap Alb” (1965), realizat de Ion Popescu-Gopo. La Bălți și Cahul, la ele se va adăuga „Moartea domnului Lăzărescu” (2005), în regia lui Cristi Puiu.

FOTO | Începe a zecea ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău. Programul evenimentelor

Proiectul Zilele Filmului Românesc la Chișinău, ediția a X-a este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Centrul Național al Cinematografiei din Moldova, Centrul Național al Cinematografiei din România și Uniunea Cineaștilor din România.

Toate proiecțiile sunt cu intrare liberă, fiind nevoie doar de ridicarea unui bilet cu valoare zero de la casieria cinematografului Cineplex-Loteanu.

Intrarea liberă este posibilă datorită finanțării Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

ZFR este un eveniment organizat de Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA și casa de producție ROVA FILM din România.

Mai multe informații pot fi găsite pe pagina de Facebook a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, precum și pe site-ul zfrmd.ro.

FOTO | Începe a zecea ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău. Programul evenimentelor

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
17,74
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
22
Sat
22
Sun
18
Mon
14
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău