Începe a doua ediție Animation Bucharest International Film Festival: Se promovează filmele de animație ucrainene

  • 26 August 2022 12:53
Începe a doua ediție Animation Bucharest International Film Festival: Se promovează filmele de animație ucrainene

Cea de-a doua ediție a Animation Bucharest International Film Festival (ABIFF) se desfășoară de vineri până duminică, cu proiecții simultane și speciale în București și în alte 13 orașe din țară, informează organizatorii într-un comunicat transmis AGERPRES.

Proiecțiile vor avea loc în București (Cinema Muzeul Țăranului, Cinema City AFI Cotroceni), Pitești (Cinema Trivale), Sinaia (Cinema Carpați), Cluj-Napoca (Cinema City Iulius Mall), Timișoara (Cinema City Iulius Mall), Brașov (Cinema City AFI), Arad (Cinema City), Bacău (Cinema City), Brăila (Cinema City), Constanța (Cinema City Park), Galați (Cinema City), Ploiești (Cinema City Shopping Center), Târgu Mureș (Cinema City) și Suceava (Cinema City).

Ediția din acest an a festivalului se concentrează pe promovarea filmelor de animație ucrainene și a artiștilor ucraineni prin prezentarea unui lungmetraj recent, multiplu premiat, "Viktor Robot", a mult așteptatului "Gulliver se întoarce", creat după o idee a președintelui Volodimir Zelenski, precum și prin organizarea unei prezentări dedicate istoriei animației din Ucraina, organizată sâmbătă la Cinema Muzeul Țăranului din București și susținută de Mirona Radu, directorul artistic al ABIFF.

Animația "Victor Robot", în regia lui Anatoliy Lavrenishyn, spune o poveste despre prietenia dintre micul robot fără voce Victor și o fetiță de 8 ani, Victoria, care trăiesc într-o lume îndepărtată, într-un viitor îndepărtat. Lungmetrajul a fost recompensat, printre altele, cu Premiul Publicului la Festivalul Internațional de Film de la Odesa din 2020 și Premiul pentru Cel mai bun film pentru copii la cea de-a XIII-a ediție a Tofuzi International Animated Film Festival în Batumi în 2021.

Comedia de animație "Gulliver se întoarce" este o adaptare liberă a cărții "Călătoriile lui Gulliver" de Jonathan Swift.

Filmele de animație din cadrul festivalului sunt destinate deopotrivă copiilor prin prezentarea unor producții preponderent europene haioase, pline de șarm, dar și educative, cât și publicului adult cinefil, pasionat de filmele de animație de autor.

"Prin subsecțiunea tematică a festivalului - relația dintre minorități și majoritate, ABIFF își propune să identifice modalități inovatoare de rezolvare a posibilelor tensiuni dintre minoritățile etnice și majoritate, să crească notorietatea radicalizării segmentelor vulnerabile și posibilitatea de a prezenta o contra-narațiune la această situație", se arată în comunicat.

În competiția internațională de scurtmetraj de animație vor intra 11 filme din 10 țări: "Diya", regie Aroona Khiani, Canada; "Floating city", regie Ng Chit, China; "Journey in amnesia", regie Anouk Kilian-Debord, Belgia; "L'Amour en Plan", regie Claire Sichez, Franța; "Pardon!", regie Eugen Munteanu, România; "Rising in a Spiral", regie Debora Mendes, Elmano Diogo, Portugalia; "Skanderbar", regie Călin Gherghevici, România; "Soap Opera", regie Cameron Carr, Marea Britanie; "Tarantella", regie Yevgeni Nadtochey, Belarus; "To the end", regie Vadim Boldurat, Ucraina; "We hope you won't need to come back", regie Anastazja Naumenko, Polonia.

Se vor acorda Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj cu o valoare de 1.000 de euro, Premiul pentru Cel mai bun regizor - 600 de euro și Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj tematic - 600 de euro.

Cea de-a doua ediție a ABIFF este organizată de ABI Fundație, Mockra Productions și Creatrix Fama.

Biletele pentru proiecțiile de la Cinema Muzeul Țăranului din București sunt disponibile pe https://eventbook.ro/festival/festivalul-de-film-de-animatie

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
15
Arhivă Radio Chișinău