Începând din 1 noiembrie, cetățenii se pot înregistra pentru a beneficia de compensații în sezonul rece. Programul „Ajutor la contor” cuprinde compensații în factură la gaze, căldură și energie electrică

  • 01 Noiembrie 2023 14:08
Începând din 1 noiembrie, cetățenii se pot înregistra pentru a beneficia de compensații în sezonul rece. Programul „Ajutor la contor” cuprinde compensații în factură la gaze, căldură și energie electrică

Începând de astăzi, 1 noiembrie 2023 este deschisă înregistrarea cetățenilor pe platforma compensatii.gov.md, pentru a beneficia de compensații la energie în sezonul rece 2023-2024. Programul „Ajutor la contor” cuprinde compensații în factură la gaze, căldură și energie electrică și sub formă de plată monetară lunară în valoare de 800 de lei, cu 100 de lei mai mult decât anul trecut , după cum a explicat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul evenimentului de relansare a platformei compensatii.gov.md, transmite Radio Chișinău.

Compensația monetară, care în acest an a crescut la 800 de lei, va fi oferită timp de cinci luni, în special pentru gospodăriile care se încălzesc cu sursă de energie solidă.  Exista 7 categorii de vulnerabilitate energetică: primară, extremă, foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută și fără vulnerabilitate. Procesul de înregistrare pentru „Ajutor la contor” este destul de simplu, a declarat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Formularul de înscriere are 20 de câmpuri. Pentru ca să vă înregistrați pe platformă aveți nevoie de documentul de identitate al dumneavoastră și al tuturor membrilor din familie, factura la energia electrică și factură la sursa de energie cu care vă încălziți. Dacă în gospodărie sunt persoane care sunt studenți, acest lucru trebuie să fie bifat în cerere. Procesul de înregistrare pentru o gospodărie durează până în 15 min. Anul trecut noi am procesat peste 56 de mii de solicitări electronice din partea cetățenilor. (...) Cu privire la impactul bugetar legat de compensația monetară de 800 de lei, noi am bugetat aproximativ un miliard de lei pentru acest tip de compensație. Anul trecut valoarea acestei compensații a fost de 3 miliarde 738 milioane de lei”, a declarat Alexei Buzu.     

Prezent la eveniment, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a declarat că, anul trecut, inclusiv cu ajutorul UE peste 895 de mii de gospodării din Rep. Moldova au beneficiat de compensații la energia electrică, termică și gaze naturale:

Deja al doilea an la rând, UE sprijină Guvernul să ajute gospodăriile vulnerabile să primească compensații la facturile de energie în sezonul rece. Aceste compensații au redus nivelul sărăciei energetice cu 43%. Rep. Moldova ca țară candidată se aliniază la obiectivele noastre” a subliniat Jānis Mažeiks.

La rândul său, reprezentanta rezidentă a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, Daniela Gasparikova a precizat că PNUD confirmă angajamentul de a oferi asistență esențială pentru cei care au nevoie cel mai mult.

Reconfirm angajamentul PNUD de a avansa împreună în vederea unei tranziții energetice echitabile și juste în Rep. Moldova. Din partea PNUD noi vom continua să oferim asistență tehnică Guvernului în vederea asigurării tranziției la un sector energetic liber. Prin intermediul platformei digitale, care joacă un rol cheie în gestionarea vulnerabilității energetice, noi vom asigura alocarea echitabilă a compensațiilor pe parcursul iernii care urmează”, a declarat  Daniela Gasparikova.    

În sezonul precedent, existau 5 categorii de vulnerabilitate energetică, iar extinderea acestora va permite „țintirea mai exactă” a celor mai sărace gospodării și oferirea „unor compensații mai corecte în asemenea circumstanțe”, potrivit autorităților. 

Pentru a beneficia de compensații pentru luna noiembrie, cetățenii trebuie să completeze cererea online, până pe 25 noiembrie, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu în sistem anul trecut.

Compensațiile sunt acordate din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, finanțat din bugetul de stat și contribuția Uniunii Europene, a Statelor Unite și a altor parteneri de dezvoltare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău