Incendiul care a devastat periferia sudică a Atenei, controlat de pompierii din Grecia

  • 05 Iunie 2022 18:36
Incendiul care a devastat periferia sudică a Atenei, controlat de pompierii din Grecia

Pompierii greci au reușit să controleze un violent incendiu de vegetație izbucnit la periferia sudică a Atenei, unde rezidenții au putut să se întoarcă la casele lor, au anunțat duminică serviciile de salvare elene, citate de AFP.

"În acest stadiu, focul a fost încercuit, locuitorii s-au întors la casele lor", a declarat ministrul adjunct pentru Protecție Civilă, Evangelos Tournas, într-o conferință de presă, scrie Agerpres.

Numeroși pompieri au rămas disponibilizați în zonă "și vor continua să rămână astfel atât timp cât va fi nevoie, iar avioanele vor continua să lanseze cantități de apă din aer" în scopuri preventive, a adăugat oficialul elen.

În total, 283 de pompieri și 65 de vehicule ale lor, care au beneficiat de ajutorul unor grupuri de localnici, s-au mobilizat în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru a încerca să controleze incendiul.

Avioane ale pompierilor și două elicoptere acționau încă duminică în misiunea lor de stingere a flăcărilor.

Deși incendiul este în prezent controlat, autoritățile grecești au declarat că vor rămâne în stare de alertă în cazul reizbucnirii acestuia.

Incendiul, stimulat de vânturi violente, a devastat sâmbătă vegetația de la periferia sudică a Atenei, obligându-i pe numeroși locuitori să se evacueze.

 

Foto: (c) Marios Lolos/Xinhua


 

Protecția Civilă elenă i-a îndemnat prin SMS-uri expediate de la numărul de urgență 112 pe locuitorii din Ano Voula și din împrejurimi să își părăsească locuințele, întrucât flăcările atinseseră deja o zonă locuită.

Giorgios Papanikolaou, primarul din Glyfada, unde incendiul a izbucnit, a declarat - fără să ofere alte detalii - că o centrală electrică de înaltă tensiune s-a aflat la originea dezastrului.

Apoi, puțin mai târziu în cursul după-amiezii de sâmbătă, un alt incendiu a izbucnit în apropiere de Atena, la Kouvaras, însă nicio zonă rezidențială nu a fost amenințată.

În vara anului trecut, cel mai grav val de căldură cunoscut de Grecia în ultimele decenii, atribuit de autoritățile elene schimbărilor climatice, a provocat incendii care au devastat peste 100.000 de hectare de păduri și terenuri agricole, cele mai grave pagube cauzate de incendii după anul 2007.

Peste 200 de pompieri și echipamente furnizate de alte țări din Uniunea Europeană (UE) vor ajunge în curând în Grecia pentru a contribui la combaterea incendiilor de vegetație.

Bulgaria, Finlanda, Franța, Germania, România și Norvegia vor participa la această operațiune, coordonată de mecanismul de protecție civilă al UE, a anunțat joi Comisia Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău