Incendiu puternic la o uzină cu risc ridicat din Franța. Școli și grădinițe închise

  • 26 Septembrie 2019 14:15
Incendiu puternic la o uzină cu risc ridicat din Franța. Școli și grădinițe închise

Un puternic incendiu s-a declanșat în cursul nopții de miercuri spre joi la o uzină chimică clasificată ca deosebit de periculoasă la Rouen (nord-vestul Franței), care nu a făcut victime, dar prefectura a luat măsuri pentru protejarea locuitorilor, informează France Presse, potrivit Agerpres.

În jurul orei 00:30 GMT joi, un incendiu s-a declanșat la un depozit al uzinei Lubrizol, situat la circa 3 km de centrul orașului și de celebra catedrală din Rouen.

Norii de fum 'negru' din cauza prezenței 'hidrocarburilor' sunt 'foarte îngrijorători', dar 'primele analize nu au arătat toxicitate acută în principalele molecule pe care le urmărim, ceea ce este destul de liniștitor', a declarat prefectul Normandiei, Pierre-André Durand.

Localnicii au auzit zgomot de explozie în cursul nopții, când au luat foc recipiente cu uleiuri, potrivit prefecturii.

Evacuarea s-a făcut într-un perimetru de 500 de metri în jurul fabricii, a indicat prefectul. Locuitorilor din această zonă industrială li s-a recomandat să rămână în casă, iar restului populației din oraș să-și limiteze deplasările.

'Incendiul nu a fost limitat. Dispozitivul (de intervenție) a fost sporit: 200 de persoane și peste 60 de autospeciale participă. Mă aștept la întăriri naționale', a precizat în jurul orei 05:30 GMT un responsabil al pompierilor.

Mai multe instituții publice au fost închise, cum ar fi școlile și creșele din Rouen și din 11 muncipalități învecinate', a precizat prefectura.

De asemenea, azilurile pentru bătrâni fac obiectul unor măsuri suplimentare de securitate.

Un corespondent AFP prezent la locul dezastrului a transmis că se simte un miros înțepător în aer.

Prefectura a cerut 'limitarea deplasărilor care nu sunt indispensabile', adăugând că transportul în comun va funcționa.

Înființată în 1954 pe malurile Senei, această fabrică produce și comercializează aditivi folosiți pentru îmbogățirea uleiurilor, combustibililor sau vopselelor industriale. Aceasta este clasată la un 'nivel superior de risc' (conform directivei europene Seveso), ceea ce semnalează gradul său de periculozitate și faptul că se bucură de o supraveghere specială.

În ianuarie 2013, ea s-a aflat la originea unei scurgeri de gaz urât mirositor, care s-a extins până în regiunea pariziană și la sud de Anglia. În 2014, societatea Lubrizol France a fost condamnată la o amendă de 4.000 de euro.

Uzina din Rouen aparține grupului chimic american Lubrizol Corporation, deținut de Berkshire Hathaway, holdingul miliardarului și celebrului investitor american Warren Buffett.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău