Incendiu în sistemul de răcire al centralei nucleare de la Zaporojie

  • 12 August 12:02
Incendiu în sistemul de răcire al centralei nucleare de la Zaporojie

Un incendiu s-a declanșat duminică seară în sistemul de răcire al centralei nucleare de la Zaporojie, ocupată de forțele armate ruse, Kievul și Moscova acuzându-se reciproc că poartă responsabilitatea, relatează AFP.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care dispune de o echipă la fața locului, "nu există un impact asupra siguranței nucleare", în condițiile în care șase reactoare sunt oprite, transmite Agerpres.

Responsabilul administrației instalate de ruși în regiune, Vladimir Rogov, a anunțat luni devreme că incendiul a fost "complet stins".

"Experții AIEA au văzut fum negru gros degajându-se din partea de nord" a sitului după ce au auzit "explozii multiple în cursul serii" și au fost informați de conducere "despre un presupus atac cu dronă" asupra unuia dintre cele două turnuri de răcire, a precizat agenția ONU.

Într-un comunicat, ea cere "acces imediat" la zona afectată "pentru a evalua pagubele" și "a stabili cauza posibilă a acestui eveniment".

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a făcut apel, în plus, la "încetarea" unor astfel de "atacuri iresponsabile care (...) sporesc pericolul unui accident nuclear".

"Orice incendiu în sit sau în împrejurimi implică riscul unei propagări la instalațiile enesențiale pentru securitate", a reamintit el.

Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, este ocupată din martie 2022 de către ruși. Ea este situată la Energodar, pe malul de sud al Niprului, un fluviu care este o linie a frontului naturală între beligeranți.

"Bombardamentul asupra orașului Energodar de către trupele ucrainene a provocat un incendiu în sistemul de răcire", a anunțat pe Telegram guvernatorul regiunii, Evgheni Balițki, instalat de autoritățile ruse.

Guvernatorul Balițki a dat asigurări că "mediul radiologic" din jurul centralei este normal.

Experții AIEA au "verificat în mod independent nivelurile de radiație și au confirmat că sunt neschimbate".

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că "ocupanții ruși au declanșat incendiul" în centrală, într-un mesaj publicat pe rețelele sociale însoțit de o înregistrare în care se vede o coloană de fum ridicându-se dintr-un turn.

Ministrul ucrainean a menționat la rândul său că "supraveghează cu atenție" situația din stațiile de observare aflate în apropierea sitului. "Nu există riscul de explozie sau de alte consecințe", a adăugat el.

De la începutul conflictului, centrala se află într-o situație foarte precară.

Moscova a acuzat în mai multe rânduri forțele ucrainene că au bombardat instalația deliberat, ceea ce Kievul dezminte.

Ucraina acuză la rândul său Rusia că a militarizat perimetrul și că a instalat arme grele în interiorul centralei. Situl a fost deja vizat de tiruri și a fost deconectat de la rețeaua electrică în mai multe rânduri.

AIEA a făcut apel frecvent la reținere, temându-se ca o acțiune militară "nechibzuită" să nu declanșeze un "accident nuclear major".

Pe lângă centrala de la Zaporojie, controlată de Rusia, Ucraina are în prezent trei centrale nucleare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sun
17
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău