Incendiu de proporții la un depozit de containere în Bangladesh: Cel puțin 49 de morți și peste 300 de răniți

  • 05 Iunie 2022 13:23
Incendiu de proporții la un depozit de containere în Bangladesh: Cel puțin 49 de morți și peste 300 de răniți

Cel puțin 49 de persoane au fost ucise și peste 300 au fost rănite după o explozie uriașă a unor produse chimice la un depozit de containere din Sitakunda, în sud-estul Bangladeshului, informează duminică AFP, potrivit Agerpres.

Oficialii din Bangladesh se tem că bilanțul ar putea crește, în condițiile în care unii răniți se află în stare critică.

Incendiul a fost anunțat sâmbătă la ora locală 21:30 (15:30 GMT) la un depozit privat care adăpostea circa 4.000 de containere din Sitakunda, centru administrativ situat la circa 40 de kilometri de marele port Chittagong, din sudul-estul țării.

Sute de pompieri s-au deplasat la locul incediului, însă, o oră mai târziu, mai multe containere cu produse chimice au explodat.

"Peste 300 de persoane sunt rănite", a declarat pentru AFP Elias Chowdhury, principalul responsabil sanitar din regiune, care a adăugat că mai multe persoane sunt în continuare date dispărute, mai ales jurnaliști care transmiteau în direct de la locul incendiului. "Numărul morților va crește pentru că operațiunile de salvare nu s-au încheiat", a avertizat el.

Cel puțin șapte pompieri au murit și patru sunt dați dispăruți, a declarat Reazul Karim, responsabil la serviciul de pompieri.

Explozia a făcut să se zdruncine imobile aflate la câțiva kilometri depărtare.

"Un cilindru a zburat circa o jumătate de kilometru de la locul incendiului și a aterizat în balta noastră. Explozia a trimis mingi de foc către cer. Mingi de foc care cădeau precum ploaia. Ne-am speriat atât de tare că am fugit imediat", a povestit Mohgammad Ali, un băcan în vârstă de 60 de ani.

"Explozia m-a aruncat la 12 metri față de locul în care mă aflam. Am mâinile și picioarele arse", a declarat la rândul său Tofael Ahmed, un camionagiu care se afla la depozit în momentul deflagrației.

În depozit se găsea peroxid de hidrogen (cunoscut sub denumirea comună de apă oxigenată), produs chimic cu multiple întrebuințări industriale, a declarat pentru jurnaliști generalul de brigadă Main Uddin, șeful pompierilor, care a explicat că deocamdată nu s-a reușit controlarea incendiului tocmai din cauza prezenței acestui produs chimic.

Armata a anunțat trimiterea a 250 de militari pentru a ajuta la operațiunile de salvare, în special pentru a forma o "barieră" din saci de nisip care să împiedice deversarea produselor chimice în mare.

La depozit lucrau circa 600 de persoane, potrivit directorului acestuia, care a spus că nu știe de la ce a pornit incendiul. Tot el a menționat că în depozit existau și haine în valoare de câteva milioane de dolari care urmau să fie exportate către țări occidentale.

Circa 90% din schimburile comerciale anuale în valoare de 100 de miliarde de dolari ale Bangladeshului tranzitează Chittagong.

Incendiile sunt frecvente în Bangladesh, unde normele de securitate nu prea sunt respectate.

În iulie 2021, 54 de persoane au murit în incendiul izbucnit la o uriașă fabrică de procesare a alimentelor situată la periferia capitalei, Dacca. Iar în februarie 2020, 70 de oameni au pierit într-un alt incendiu care a distrus mai multe clădiri de locuit în Dacca.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău