Incendiu la casa fostei șefe a Băncii Centrale a Ucrainei

  • 17 Septembrie 2019 17:01
Incendiu la casa fostei șefe a Băncii Centrale a Ucrainei

Un incendiu provocat de o mână criminală a mistuit marți casa fostei președinte a Băncii Centrale a Ucrainei, Valeria Gontareva, care a denunțat un act de teroare, în timp ce Uniunea Europeană și-a exprimat îngrijorarea, relatează AFP și agenții de presă ucrainene, preluat de Agerpres.

Amplasată într-o localitate situată la aproximativ 20 km nord de Kiev, casa Valeriei Gontareva a 'ars complet' după ce o sticlă cu o substanță inflamabilă a fost aruncată în direcția imobilului peste gard marți dimineață, a relatat ea agenției de presă Interfax-Ukraina de la Londra, unde locuiește în prezent.

'Teroarea continuă', a spus Gontareva, care a suferit o intervenție chirurgicală după ce a fost lovită de o mașină în centrul Londrei în luna august. La începutul lunii septembrie, o mașină aparținând nurorii sale, pe care o cheamă tot Valeria Gontareva, a fost incendiată la Kiev.

'Recenta serie de aparente atacuri împotriva persoanei și bunurilor' Valeriei Gontareva 'este inacceptabilă', a declarat pe Twitter reprezentanța Comisiei Europene în Ucraina, cerând autorităților 'să-i aducă în fața justiției' pe cei vinovați 'fără întârziere'.

Președintele Volodimir Zelenski a denunțat și el într-un comunicat o 'crimă brutală'.

Apropiată de fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko, Gontareva a fost numită la conducerea Băncii Centrale a Ucrainei în 2014, la puțin timp după începerea conflictului cu separatiștii proruși în Donbas, ceea ce a declanșat o gravă criză economică în țară.

Apreciată de Occident pentru reformarea și asanarea sectorului bancar ucrainean, Valeria Gontareva și-a părăsit postul în 2018. Ea a fost acuzată de detractori că nu a făcut suficient împotriva devalorizării monedei naționale.

Aflată în conflict cu oligarhul Igor Kolomoiski, ea afirmă că a primit în trecut amenințări din partea acestuia. Gontareva îl acuză pe oligarh de sifonarea a 5,5 miliarde de dolari de la prima bancă a țării PrivatBank, ceea ce a dus la naționalizarea acesteia într-un moment când banca era în prag de colaps în 2016.

Igor Kolomoiski, revenit în Ucraina anul acesta după ce a stat mai mult timp în străinătate, este considerat un apropiat al președintelui Zelenski.

Oligarhul, care încearcă să invalideze naționalizarea PrivatBank, a apreciat vineri că o 'fereastră bună de oportunități' există pentru un 'acord amiabil' după ce s-a întâlnit cu șeful statului și cu premierul.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău