Incendii necontrolate fără precedent în Suedia. Comisia Europeană va furniza țării asistență suplimentară

  • 22 Iulie 2018 12:40
Incendii necontrolate fără precedent în Suedia. Comisia Europeană va furniza țării asistență suplimentară

Comisia Europeană a anunțat sâmbătă că va furniza asistență suplimentară Suediei, în timp ce această țară continuă să se confrunte cu zeci de incendii necontrolate pe o suprafață ce se întinde pe sute de hectare, transmite agenția dpa.

"Comisia a lucrat fără întrerupere de când Suedia a cerut Uniunii Europene asistență în lupta cu incendii forestiere fără precedent", a arătat instituția menționată, într-un comunicat.

În plus față de avioanele furnizate de Italia și Franța, un ajutor va fi oferit acum de Germania, Lituania, Polonia și Danemarca, prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene.

"UE sprijină guvernul Suediei și poporul suedez atunci când au nevoie de ajutor", a declarat comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides.

Serviciile de urgență din Suedia, SOS Alarm, au informat sâmbătă că numărul incendiilor a fost redus la 44, la 9.00 dimineața, (7.00 GMT), de la 80, câte se înregistrau vineri noaptea.

Vineri, șeful apărării civile din Suedia, Dan Eliasson, a descris incendiile ca una dintre cele mai dificile situații cu care s-au confruntat vreodată serviciile de salvare din țara sa.

"Nu vom putea să stingem incendiile cele mai mari", a spus Eliasson. "În aceste cazuri, serviciile de salvare acționează pentru a reduce răspândirea flăcărilor, în așteptarea unei schimbări a vremii", a adăugat el.

Numeroase sate de pe teritoriul Suediei au fost evacuate în noaptea de miercuri spre joi, iar altele au fost în pericol de a fi cuprinse de flăcări, în condițiile în care autoritățile se luptă să stingă numeroase incendii forestiere provocate de temperaturile ridicate.

Evert Hansson, o localnică care a fost nevoită să își părăsească casa din cauza incendiilor, a declarat televiziunii publice suedeze SVT că flăcările s-au răspândit rapid, lăsându-i doar 20 de minute pentru a-și împacheta lucrurile și a pleca cu mașina.

"A durat doar câteva ore pentru ca porțiuni mari din pădure să ia foc", a povestit ea, citată de DPA.

Țările din nordul Europei sunt afectate în ultimele zile de un val neobișnuit de căldură, temperaturile înregistrate situându-se peste valorile medii obișnuite pentru această perioadă, condiții ce amplifică seceta și riscul de incendii, a transmis vineri agenția EFE.

Claire Nullis, purtător de cuvânt al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), a declarat într-o conferință de presă că temperaturile înregistrate în țările scandinave au depășit cu până la zece grade Celsius valorile obișnuite pentru această perioadă a anului.

"Chiar și la latitudini apropiate de cercul polar temperaturile au depășit în ultimele zile 30 de grade Celsius, ceea ce este destul de extraordinar", a afirmat Nullis.

Purtătorul de cuvânt a dat ca exemplu Laponia, un loc caracterizat de prezența zăpezii și a frigului, unde temperatura a ajuns la 33 de grade Celsius. De asemenea, în diverse zone din nordul Norvegiei mercurul din termometre a urcat peste 30 de grade Celsius.

În plus, a fost înregistrat un nou record în nordul Norvegiei unde temperatura minimă nu a scăzut sub 25 de grade Celsius în noaptea de 18 iulie, o situație "destul de tipică pentru Spania", după cum a precizat Nullis.

Potrivit purtătorului de cuvânt, temperaturile extreme vor prelungi seceta cu care aceste țări se confruntă încă din luna mai, "ceea ce poate avea un impact important asupra agriculturii și a riscului de incendii".

În prezent, Suedia este țara cea mai afectată de incendii de amploare, iar fumul generat de acestea este vizibil din spațiu, conform OMM, notează Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:0,51 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău